lördag 16 december 2017

juldagar - 12 historier och 12 rätter

Juldagar - 12 historier och 12 rätter är en helt fantastisk läsning! Jeanette Winterson är en författare som kan ta sig an det mest uttjatade av teman, typ jul, och göra texterna till helt magiska. Det kräver en förmåga utöver det vanliga och jag bjuds på 12 väldigt olika berättelser.  Det är spöklikt på gränsen till skräck, det är tragiska barndomsminnen och humoristiska anekdoter, det är känslan av sorgsenheten som stora högtider kan föra med sig och jublande glädje. Och personliga recept som presenteras i en inramning där man får en glimt av Wintersons vänner och sällskapsliv.

Man kan inte skriva en text om Jeanette Wintersons texter utan att nämna språket. Hennes sätt att uttrycka sig och de ord hon väljer för att bygga upp miljöer och stämningar är så väl valt och så snyggt. Välkända julmelodier och traditioner, den kristna julberättelsen blandas med skarpa iakttagelser av nutiden och nästanostalgiska tillbakablickar. Froststjärnor på fönstren bredvid tankar om hur det moderna samhället fragmentiserar våra sociala sammanhang och hur traditioner, självvalda inte påtvingade, kan hjälpa oss att hitta ett sammanhang. Ett höra till trots att man är en person som har ett stort behov av ensamhet.

Har ni klappar kvar att köpa? Då kan ni anser er tipsade om en riktigt fin bok som säkerligen skulle passa för högläsning under juldagar! 

6 kommentarer:

 1. julens mysigaste ❤️ Ulrika Knutson skrev en fin recension i Göteborgs-Posten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen litteratur av den bästa sorten.

   Radera
 2. Tycker också väldigt mycket om den här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lekfullt och språkligt fantastiskt!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!