måndag 11 december 2017

lucka nummer elva!Emma - ett fragment av Charlotte Brontë är dagen novell i min novellixkalender. De två kapitlen, som ingår i den lilla boken, är fragment av en trolig roman som hittades efter Charlotte Brontës död och som i novellixform för första gången publiceras i Sverige. Gun-Britt Sundström har översatt och man känner igen det snirkliga och omständliga språket samtidigt som det är uppriktigt, nästan uppfordrande. Jane Eyre är ju Charlotte Brontës mest kända roman och det var spännande att läsa också något annat från henne. 

I Emma - ett fragment så är det en änka som är berättare. Hon har levt ett tillbakadraget liv på landet sedan hennes make gick bort fem år tidigare. Hon umgås med systrarna Wilcox som nyligen öppnat en flickskola i grannskapet och en dag anländer en fin herre med sin dotter. Han skriver in Matilda Fitzgibbon på skolan, systrarna är mycket glada över en så förnäm herres flicka i deras oansenliga skola och miss Fitzgibbon får allehanda privilegier. Så närmar sig julledigheten och alla flickorna på skolan ska resa hem, vad ska hända med Matilda Fitzgibbon?

Med tanke på Charlotte Brontës egna erfarenheter från olika flickskolor, både som elev och lärarinna, så kan man tänka sig att hon kände till miljöerna och det sociala strukturerna väl. Eftersom romanen bara blev till fragment så kan man ju bra fantisera vidare själv hur berättelsen skulle fortsatt, jag kan i alla fall se ett persongalleri, handling och en miljö som säkert skulle blivit en underhållande roman. 

Spännande att novellix översätter och ger ut den här typen av texter - en kulturgärning.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!