tisdag 18 maj 2010

To Kill a Mockingbird"Shoot all the bluejays you want, if you can hit'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird"


Mr Finchs råd till sina barn när de fått ett luftgevär i julklapp - skjut alla som tar från andras bon, skränar och mobbar men kom ihåg att vara rädd om de som aldrig gör någon illa utan sjunger vackert för oss. Den harmlösa och ofarliga som bara vill vara till lags, passa in och härma de andra. Skona inte djävulens medhjälpare som sprider oreda omkring sig.


Harper Lee skrev sin roman i en annan tid, den kom ut 1960, och beskriver Alabama på 30-talet, temat är rasmotsättningar och beskriver en värld där människors värde inte på något sätt är lika. Världen ses ur en liten flickas ögon och inte bara för henne är pappa den centrala personen. Med en värld långt ifrån vår egen kan texten ändå berätta något viktigt för oss om moral och etik och mänskliga värderingar. En klassiker som blev läst mest p g a det vackra omslaget. Vilken tur att det var en så vacker bild!2 kommentarer:

  1. Visst är omslaget vackert. Men även boken är bra, eller hur? Riktigt bra!

    SvaraRadera
  2. Ja, den är mycket läsvärd. Har läst många texter på senaste tiden där världen ses genom ett barns ögon. Mästerlig. Dessutom är språket vackert och budskapet tydligt, när den skrevs hade inte King hållt sitt berömda tal ännu...

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!