lördag 5 mars 2016

livet enligt Fikry - en sötsyrlig karamell

Urkas, de senaste dagarna har jag varit mer än lovligt trött och sliten. Troligen är det en förkylning som gör att hela kroppen värker och frossar, koncentrationen är så dålig att jag inte ens kan läsa. Men jag kan lyssna. Så en litet boktips i genren "feelgood med svärta som utspelar sig i en bokhandel som ligger på en ö på amerikanska östkusten" blir det ändå såhär framåt lördagskvällen. I Livet enligt Fikry  får vi följa bokhandlaren A J s liv.

Han är ensam kvar bland sina böcker, hans gravida fru har dött och dessutom är hans allra mest värdefulla bok stulen. När Amelia kommer ut till ön för att presentera årets utgivning så är han måttligt intresserad, finns det ens någon framtid för den knappt 40-årige änklingen? Hur som, livet på den lilla ön fortskrider och en dag hittar Fikry en liten söt flicka sittande på golvet i bokhandeln. Hon är övergiven av sin mamma och väldigt snart bestämmer sig Fikry att ta sig an den lilla och som det brukar låta i feelgood-genren så "blir inget som det var förut".

Det här är en charmig amerikansk feelgood som utstrålar kärlek till böcker och läsande. Gabrielle Zevin har lyckats att skriva en sentimental och romantisk komedi med rejäl svärta. Man småfnissar, skriver upp lästips och får en tår i ögonvrån, allt typ samtidigt. Jajamen, visst är det sockersött och visst är det nästan för bra emellanåt men jag köper det. I sin genre tycker jag att det här är en fin sötsyrlig karamell - en sån med krämig fyllning i!

10 kommentarer:

 1. Jag gillade den också, och inte minst slutet gjorde att jag tycker hon behöll balansen med en del svärta och att det inte blev en alltför slötsliskig karamell ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om slutet, ville inte spoila allt för mycket här men det behövdes.

   Radera
 2. Jag lyssnar också på den just nu, och tycker väl så här efter ett par timmar att den är helt ok, men anar att den kan bli lite för söt för min smak. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hör till genren det där. Kärleken till läsandet och orden vägde upp :-)

   Radera
 3. Jag läste den för några år sedan och älskade den, tyckte den var väldigt charmig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Supercharmig men kanske inte en klockren annabok :-)

   Radera
 4. Det måste vara en väldigt smal genre feelgood med svärta som utspelar sig i en bokhandel som ligger på en ö på amerikanska östkusten. Det låter precis som något för mig. Vilken tur att jag har den i bokhyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur! Gillar du inte mina genreindelningar, va? va?

   Radera
 5. Jag har flera gånger lagt den i den virtuella kundvagnen - men varje gång plockat upp den igen för jag misstänkte att den var FÖR söt. Kanske inte, ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart en smaksak :-) vet man att det amerikansk feelgood och köper genren så är den lagom sweet.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!