söndag 12 februari 2017

ondskans pris - en deckare i efterkrigsmiljö

Ondskans pris av Set Mattsson utspelar sig i Malmö strax efter krigsslutet och över gränserna kommer tusentals flyktingar för att söka hjälp och skydd. En del av dem har uthärdat de mest fasansfulla i nazisternas läger och svenskarna försöker så gott det går att ta emot dem. När en av de nyss anlända kvinnorna, en ung polska, mördas på en av mottagningsenheterna så börjar den här här deckaren. Jag som läser får följa polisarbetet, de unga flyktingarnas liv och malmöbornas reaktioner i en spännande och inte helt förutsägbar och lättgissad intrig.

Det är skickligt av Set Mattsson att lyckas med konststycket att låta oss lära känna några individer ganska väl och samtidigt genom dem ge inblick i hela den komplexa och svåra flyktingsituationen. Majgull Axelsson har samma förmåga i Jag heter inte Miriam och i båda romanerna är det inte svårt att också dra paralleller till vår samtid. Nu kom ju Ondskans pris ut redan 2012 - långt innan den akuta flyktingkrisen hösten 2015 men ändå. Berättelsen är baserad på verkliga händelser i efterkrigstidens kaos och genom sin deckarhistoria så lyfter Mattsson upp frågor som är tidlösa.

Kanske, kanske tyckte jag att berättelsen på några ställen blev lite lång och just berättande. Allt måste inte alltid förklaras men samtidigt så var utvikningarna viktiga för att gestalta miljöerna, stämningen av 40-tal och vardagsliv som trots allt pågår. Jag varvade lyssnande på ljudboken och läsning i pocketen och kanske var det det som gjorde min läsning lite långsam. Hur som, det här är en spännande deckare i historisk miljö som påminner oss om att den tunna linjen mellan ont och gott kan brista, om den utsätts för tillräckligt stora påfrestningar.

2 kommentarer:

  1. Har läst hans senaste bok och den var på samma tema. Gillade, så någon gång får jag väl klämma den här trilogin också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag, bra historik deckare!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!