torsdag 6 september 2018

solitairen - Anna Lihammer och Ted HesselbomSolitairen är en patiens som man kan spela på egen hand och spelkorten som läggs har en betydande roll i den här spänningsromanen av Anna Lihammer och Ted Hesselbom. Ibland går patienten ut men oftast så får man blanda, kupera och börja om. Hjärter kung och hjärter dam är det vackra paret som man kan se på NKs reklambild från 1939. Den är tagen på Oscar Bergs konditori och det är också där som berättelsen från trettiotalet mestadels utspelar sig. Där arbetar några unga flickor, en stilig servitör och en ung springpojke. Kriget kommer allt närmre och samhällets baksida med all sin sjaskighet blir uppenbar.

Den mer nutida historien utspelar sig 1998, doktoranden Sanja har fått i uppgift att flytta om i institutionens arkiv och när hon tappar en av lådorna rullar en skalle ut ur en kartong. På skallen sitter en vacker hatt och när hennes chef blir upprörd över olyckan så blir Sanja än mer intresserad. Hennes bror Ando är i modevärlden, kanske kan han hjälpa till med hattens ursprung och på det sättet kanske de kan förstå varifrån skallen kommer?

Jag ska erkänna att det här inte riktigt var min sorts text. Jag hamnade ganska fort i stämningen att jag störde mig på språket och upplevde att berättandet var onödigt splittrat. Det finns många spännande passager och storyn är snyggt inplacerad i tider av oro och uppbrott men ... det är något som fattas för att jag ska ropa jippi. Jag tycker så mycket om Anna Lihammers spänningsromaner som utspelar sig på 30-talet och jag ville så gärna gilla också den här boken men nja. Inte övertygad.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!