måndag 10 september 2018

harpsund tur och retur - en roman om det politiska speletNär jag skriver den här texten så är det dagen innan valet och läget är ovisst. Kanske vet vi alla mer om hur Sverige kommer att styras de nästa fyra åren idag, eller så är kaoset totalt. Ett som är säkert är att den här valrörelsen är den där information, kampanjande och desinformation som spridits på sociala medier slagit igenom på bred front. Hur som, jag har passande nog lyssnat på Per Schlingmanns vassa roman Harpsund tur och retur i helgen som gick. Den landar mycket väl rakt in i valtider och framförallt är det skildringen av medias roll i det politiska spelet som fångar mig. Romanen börjar i Almedalen, det är ett mellanvalsår och Sverige styrs av en kvinnlig statsminister.  När hennes kvinnliga partner, som är minister i regeringen, diagnostiseras med alzheimer så bestämmer sig paret för att dra sig tillbaka från politiken. Partiet behöver alltså en ny ledare, skall det bli en man med bred förankring ute i landet eller en kvinna som är uttalad feminist och har sina följare främst bland storstadsväljare?

Det politiska spelet är startat och till hjälp använder de båda kandidaterna medarbetare som hjälper dem att bygga upp en strategi som leder till ordförandeposten. De använder medvetet både gammelmedia och de nya snabba sociala medierna och frågan är om inte den offentliga smutskastningen bara skapar en än större klyfta mellan väljarna och politikerna. Förtroendet för politikerna och det parti som de företräder sjunker och vad är egentligen bra för landet?  Redaktionen på den stora kvällstidningen följer den politiska utvecklingen och när deras kvinnliga stjärnreporter Astrid säger upp sig för att hon tagit sig an ett politiskt uppdrag så blir gränserna mellan journalistiken och politiken uppluckrad. Vad rapporterar man och hur får man fatt i sina nyheter? Finns där några etiska gränser om man är sugen på makt och inflytande?

Snabbt, rappt och spännande lyssning som påminner en om att medias makt att påverka är enorm. allt mer ansvar ligger på den enskilda människan att sortera bland alla budskap som väller över en och särskilt tydligt blir det i tider som denna.

Per Schlingmann medverkar på årets mässa. Lyssna gärna mer på honom där! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!