torsdag 11 december 2014

En mörk och förvriden flod av Sharon Bolton

Bolton är ett säkert kort tycker jag, då vet man att det blir spännande, obehagligt och med en tänkvärd historia.

Lacey Flint heter huvudpersonen, hon har tidigare jobbat som kriminalare men efter en 
turbulent tid börjar hon jobba som flodpolis. Hon bor på en flodbåt vid Themsen.
Hon har för vana att börja dagen mycket tidigt med en lång simtur och en morgon stöter hon på en död kropp som har fastnat med de lindor den är inlindad i i en form av pålverk. Det är omöjligt att identifiera kroppen.

Polisarbetet går framåt, där Lacey är drivande. Bland de många som drunknar i Themsen utmärker sig två unga kvinnor som uppvisar många likheter med det nya offret, (konstateras genom sparade bilder och obduktionsutlåtande). Det visar sig att de är illegala invandrare från Afghanistan. De har alla mycket ljus hy, blågröna ögon och är mycket vackra, det är mycket viktigt i denna historia! 
Det påträffas ytterligare en död flicka i floden.

De unga kvinnorna som fortsätter komma smugglas via Themsen till en byggnad där de hålls inlåsta, de genomgår mycket nogranna läkarkontroller, det tas mängder av prover. Det har under åren försvunnit nio flickor därifrån, någon utifrån med tillgång till nyckel måste ha hjälpt flickorna.
Har de blivit offer för mördaren eller har de fått någon form av frihet? Under åren som verksamheten pågått får de unga kvinnorna som blivit kvar sin frihet och får de enklare jobb som de utlovats när de hämtades och övertalades i Afghanistan att följa med till England.
Vad de inte vet är att de har utsatts för en form av övergrepp...

Slutet, ja, blev lite förvirrad när Lacey får förklarat för sig vem mördaren är och som hon godtar, jag anser att det är en annan person men förstår personen som ger förklaringen till polisen. 
Det inträffar i början på boken en händelse där en flicka kämpar för sitt liv och försöker fly från mördaren och hon fäller en väldigt speciell kommentar som jag tycker glasklart  pekar ut den skyldige. Denna händelse vet inte polisen något om.

Författarens kommentar; "De historier som berättas av Nadia, Pari och de andra kvinnorna från Afghanistan bygger alla på verkliga händelser och är inspirerade av boken Dear Zari: Hidden Stories from Women of Afghanistan av Zarghuna Kargar."

/gästbloggare A

2 kommentarer:

 1. den här tänker jag läsa. kanske under julen? jag har läst någon tidigare del och gillat den mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt, en god bok och en god jul!

   A

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!