onsdag 29 juni 2016

sommarläsning betyder spurt i landstatistiken

För er som följt min blogg ett tag så vet ni att jag utmanar mig själv med att försöka läsa litteratur från så många länder som möjligt på ett år. Det som jag räknar är (och man kan tänka olika men så här tänker jag) författarens födelseland. Jag räknar dessutom bara författare till romaner. Inga fackböcker, barnböcker, lyrik eller noveller kvalar in. Jag har kört det här sedan jag startade bloggen och jag brukar hamna på runt 40 länder varje år. Det största rycket brukar vara runt sommarmånaderna.  Vi får se hur det går i år, jag hade vid maj  månads slut läst böcker från 28 olika länder och nu när juni snart är slut så är summan 33. Kanske kan det bli 40 innan sommaren är över?

Varför räkna, och varför bry sig?

För min del så gör räknandet att jag anstränger mig lite extra för att läsa bredare och få inflöde från fler verkligheter än den den anglosaxiska och svenska. De enskilt största länderna är ändå Sverige, USA och Storbritannien och det är inte dumt det heller, en blandning av oväntat/okänt och bekant är absolut bäst i min läsmix.

Hur gör ni andra? Läser ni mest det bekanta eller mest det utmanade och okända på sommaren?


6 kommentarer:

  1. Jag håller mig oftast till det kända och vågar inte riktigt utmana mig själv som jag kanske borde. Just nu ligger fokus på några tiltar som jag fått som recensionsexemplar. Några som jag har fått förfrågan om och några som bara har skickats till mig. I ljudbokshögen ligger flera i mitt bibliotek och väntar och ja de flesta kända...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser allt färre rec-ex numer och väljer noga, noga. Jag hinner inte läsa allt jag vill. Ljudböcker däremot lyssnar jag gärna på de senaste. Just klar med Malin persson Giolitos bok som var fantastiskt bra.

      Radera
  2. För mig blir det väl det mest kända året runt egentligen, med enstaka utblickar i världen. Har inte koll på hur många länder det kan handla om på ett år. Kanske ett tjugotal, med tonvikt på Europa. Jag räknar dock vart boken utspelar sig, inte författarens födelseland. Finns för och nackdelar med båda sätten att räkna tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert kan man göra och tänka på olika vis och egentligen är det ju oviktigt, det som spelar roll för mug är att jag lite mer aktivt än förr aöker upp de lite udda länderna. Ofta blir det fina läsupplevelser.

      Radera
  3. Jag håller mig mest till Europa och USA inklusive några klassiker, men ska faktiskt läsa Sankmark av Jhumpa Lahiri i sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra bok! Hoppas du blir nöjd med ditt val!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!