söndag 21 maj 2017

braga - någon?

- Jag fryser så jag bragar, sa jag och sambon tittar undrande ...

Jag googlar på om ordet är dialektalt, får ingen träff. Jag kollar i SAOL - finns inte med. Allt jag hittar är en en ö i yttre hebriderna som heter Bragar. Undrar om det skakar väldeligt där?

Hjälp min nu alla bloggisar, är bragar i betydelsen skakar, skälver något som ni hört? Använt?

För mig är det ett helt och hållet självklart ord men tydligen för inte så många andra.

Edit: Den här frågan tog fart på FB och min 10 år äldre kusin hävdade genast att det var ett ord som hen använt hela sitt liv, andra hade inte alls hört det trots att de är uppvuxna i Skaraborg. Min pappa använde det relativt ofta och jag tror faktiskt att jag har det med mig också från min mammas sida. Tack till Bea som var bättre på att googla än jag och hittade listan från SR: https://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/97/13589.pdf

Läs och njut av härlig västgötska! 

9 kommentarer:

 1. Svagt ringer en klocka men jag kan inte komma på att jag hört braga i betydelsen skaka. Tjörbu för braka? (Jfr vraga-vraka). Hör med CMO ifall han känner igen det i den betydelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det bragar i bergen när det åskar kan man ju tänka sig. Tjörndialekten har ju ett ljud som är ett mellanting mellan k och g.

   Radera
 2. Kollade med maken, född och uppvuxen i Gbg - han kände inte till verbet braga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog lokalt västgötskt - verkar vara ålderdomligt också eftersom den yngre generationen inte känner igen det.

   Radera
 3. Hej
  Kusin A här,då vet du väl vad jag kommer att skriva,att jag hört och använt braga så länge jag kan minnas.Ofta kanske i sammanhanget med ett litet djur,kattungen var rädd den satt under trappan och bara braga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pappa använde ordet i samband med hundarna och när han var sjuk. jag tänker mest på det i samband med frossa. Helt klart är det ett självklart ord i Humlehagesläkten. Använder din pappa det också? Mvh detektiven

   Radera
  2. pappa använder det absolut.Håller med dig att ordet frossa ligger nära


   Radera
  3. Se där då har vi belagt att det kommer från fler håll i mellersta Västergötland. Jag tycker det är ett väldigt bra ord, det är ett mer precist ord som inte finns motsvarighet i rikssvenskan. Brattla, vrala och grunna är andra bra verb :-)

   Radera
  4. Brattla har jag aldrig hört..tror mig nog förstå vad det betyder, vrala och grunna däremot klarar man sig inte utan. Tack till Bea för bifogad länk, härlig läsning!
   A

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!