lördag 20 oktober 2018

bortom solens strålar - Arkan Asaad

Bortom solens strålar av Arkan Asaad är den tredje romanen om den kurdiske killen Amàr som kommer till Sverige som flykting när han är tre. Han och hans syskon växer upp i en trygg villaförort, hans föräldrar arbetar hårt och de lever ett gott liv ända tills den dag då faderns släktingar hör av sig och berättar om vad som hänt dem efter det att den lilla familjen kommit till Sverige. Amàr har fram tills dess vuxit upp i tron på att han inte har någon släkt och den återupptagna kontakten med de kurdiska släktingarna förändrar hans far. Våld och missbruk gör att familjen splittras och Amàr får ta ett allt större ansvar för sina syskon. Han blir allt mer vilsen men han har några som tror på honom och uppmuntrar honom och så har han skrivandet. När han skriver sina första dikter så vet han att där kan han vila.

Det här är en uppväxtskildring  som känns både äkta och innerlig.   Extra plus till den fina författaruppläsningen, den gjorde att berättelsen om Amàr går rakt in i mitt hjärta. Kanske bidrar det också att jag träffar väldigt många vilsna pojkar i mitt arbete som likt Amàr blir klämda mellan två kulturer när de växer upp, som har svårt att hitta fram till en manlighet som inte skaver och som inte vågar visa de känslor som de bär på. De förväntas som äldsta sönerna ta stort ansvar för familjen och den uppgiften är inte enkel om man själv är ett barn.

Jag tycker absolut att man skall läsa den här berättelsen tillsammans med Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött. Tillsammans bildar de en mycket intressant trilogi. Läs alla som är intresserade av att höra fler svenska röster än den välutbildade medelklassens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!