fredag 28 december 2018

hustrun - the wife


Så har jag då sett den suveräna Glenn Close i The Wife. Som av en händelse så nås jag idag av att Amos Oz har gått bort, han var en av de författare som jag hade önskat skulle fått nobelpriset i litteratur. I filmen så får vi lära känna Joseph Castleman och hans hustru Joan och när filmen börjar så väntar Joseph otåligt på att telefonen skall ringa. Det är mitt i natten till en torsdag i oktober och livet är på väg att förändras för de båda.

Jag gillar det jag ser, boken var stramare i formen då den utspelar sig under en långflygning över Atlanten och den börjar med ett konstaterande från hustrun som sätter tonen i hela romanen. I filmen byggs känslan av ett äktenskap i kris upp sakta och det fungerar mycket väl. Både romanen och filmen landar så väldigt väl i hela akademins kris och myten om det manliga geniet krossas effektivt. Hon är knivskarp Glenn Close och hon gör rollen som hustrun på ett skickligt och precis lagom vis.  En film att rekommendera!

2 kommentarer:

  1. Håller med om rekommendationen, jag såg den strax före jul, och uppskattade den mycket. Både Glenn Close och Jonathan Pryce tyckte jag gjorde bra ifrån sig i huvudrollerna, och så tyckte jag det var roligt att det var svenskar i de svenska rollerna - akademiens sekreterare m fl.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!