tisdag 24 september 2019

farlig flyktväg - en isländsk deckare i andra världskrigets skuggaFarlig flyktväg av Arnaldur Indridason var helgens lyssning och det är en både spännande och välskriven historisk deckare. Jag tänker att det är bra att ha läst Det tyska huset som inleder trilogin, innan man tar sig an den här boken som tar sin början 1943. Har man läst den första delen så återser man polisen Flovent och den kanadensiske militärpolisen Thorson i ännu en brottsutredning. Det flyter iland ett lik på en strand samtidigt så misshandlas en ung man så illa i en park att han dör av skadorna. Det är mitt under brinnande världskrig och nordkalotten är en viktig bricka i världspolitiken. På Island finns militärbaser med allierade soldater och samtidigt så finns där ett stöd för den tyska nationalsocialismen bakom stängda dörrar. Där det finns soldater förlagda långt hemifrån finns också sug efter ett nöjesliv, de unga islänningarna ser soldaterna som en väg någon annanstans och livet har lite mer bråttom än i fredstid.

Jag tycker mycket om den här serien, Indridason är en skicklig författare som har lagom balans mellan spänning och relationer och för mig som är intresserad av andra världskriget så ger miljön på Island nya perspektiv på det krig som man oftast förknippas med de centrala delarna av Europa och Japan.

Någon gång ska jag resa till Island, är just nu i ett isländskt lässtim och det lockar mig så att besöka landet!

1 kommentar:

  1. Kände faktiskt inte till denna serie, har läst några av Indridasons tidigare böcker. Till Island har jag alltid drömt om att åka till, men än har det inte blivit av.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!