torsdag 28 april 2016

stora små lögner - en relationsroman från down under

Stora små lögner  är en bok som levererar precis efter förväntning. Både titeln och omslaget signalerar vänskap och hemligheter som ställer till det i de olika karaktärernas liv. Jag kan verkligen gilla när jag får det som jag faktiskt längtar efter i en feel-goodroman, bara det är att det är lite bättre utfört hantverk än vad jag trodde. Positiva överraskningar är fint.

Handlingen i korthet är som följer: bästa väninnorna Madeline och Celeste bor grannar i en havsnära förort till Sidney. De har jämnåriga barn som snart ska börja i skolan och hela romanen börjar med att det är besöksdag för de kommande nybörjarna. Då möter de en ung nyinflyttad ensamstående mamma, Jane, som de tar in i sin krets. Alla tre kvinnorna har både stora och små lögner i sitt liv som påverkar dem i både stort och smått. Vi får helt enkelt följa de här kvinnorna i deras vardagsliv och allteftersom vågar de anförtro varandra både glädjeämnen och svårigheter. Ett berättargrepp som driver historien framåt är att man ganska snart får veta att något kommer att hända på skolans frågesportskväll och visst gör det att jag läser på lite extra.

Just det spänningsmomentet är ändå inte den här bokens behållning, jag gillar mest av allt de små mötena mellan kvinnorna, deras fikastunder på strandcafét och deras samtal som gör att hemligheterna till slut blir luftade. Som troll som utsätts för ljus pyser svårigheterna ihop till små våta fläckar när de faktiskt delas med någon. 

Jag har tidigare läst  Öppnas i händelse av min död av samma författare och jag gillar, det är vardagsliv i Australien med en varm och välskriven ton och livet skildras med alla dess gråskalor. Inget är helt svart eller vitt. Överraskande bra!

4 kommentarer:

 1. Har laddat ner o ska läsa denna som e-bok,verkar som om jag har något att se framemot!
  Kusin A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som hade tänkt skicka boken :-) Inte visste jag att du läser e-böcker, det är väldans praktiskt! Bara att klicka ;-)

   Radera
 2. Tyckte mycket bra om den här, gillade alla små inklippta röster som visade hur olika situationer kan uppfattas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, att många perspektiv kom fram var riktigt bra!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!