onsdag 13 april 2016

norrsken - en historisk roman med romancevarning

På vår kulturkollohelg i Halmstad så kom historiska romaner på tal och jag talade mig (som vanligt) varm för Maria Gustafsdotters böcker. Jag blev då tipsad om Frida Skybäcks romaner som bland annat utspelar sig i/runt Lund på 1840-talet. Sagt och gjort, ett boktips kan man ju inte motstå så jag började lyssna till Norrsken.

Huvudpersonen heter Cecilia och hon är mamsell på Rosenlunds herrgård i Skåne. När berättelsen börjar återvänder hon till hemmet från en utlandsvistelse och eftersom hon är syskonskarans äldsta så inleds försöken att få henne bortgift genast. De två yngre systrarna deltar gärna i sällskapslivet men Cecilia drar sig undan och vill helst skriva på sin bok. Hon drömmer om att bli författare och kunna ge ut sin bok på ett förlag. Verkligheten är en annan och snart hittar familjen en lämplig friare, hennes tröst är den lille brodern Benjamin som hon håller oändligt mycket av. Dessutom dyker hennes ungdomskärlek upp igen och Cecilia blir allt mer förvirrad. Hur ska hennes framtid se ut? Kan hon påverka den på något sätt?

Oj då, hur kom jag att läsa en så romantisk roman? Jomensårråatt jag har fått väldigt trovärdiga tips om att nästa del i serien Polarnatt ska vara väldigt mycket mer historia än romantik och eftersom jag litar på mina tipsare så lyssnar jag vidare. Får väl se Norrsken som en lättsam och ganska lättviktigt preludium till det fortsatta läsandet om systrarna Stiernfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!