måndag 18 april 2016

flicka med pärlörhänge - konst och litteratur i skön förening

På torsdag reser jag till Amsterdam och passande nog (som av en slump - eller kanske inte precis en slump alls) är Kulturkollos tema för veckan Nederländerna. Jag är väldigt sugen på att ta en tur till den pittoreska staden Delft och blev än mer så när jag lyssnade på Flicka med pärlörhänge härom veckan. Tracy Chevalier har med sin historiska roman gjort det där som riktigt bra böcker gör. Hon har skapat en plats i en tid som man helt uppslukas av och som man sugs in i.

Griet är sexton när hon får tjänst hos den berömde målaren Vermeer. Hon ska ta hand om den växande barnaskaran, gå ärenden till marknaden och sköta familjens tvätt. Och städa mästers atelje där tablåeer är uppbyggda. Målningarna tar många månader att slutföra och Vermeers fru, som hade med sig pengarna i boet, tycker att hennes konstnärsman ska arbeta lite fortare. Snart utökas Griets uppgifter med att blanda färger och att stå modell, något som Griets religiösa familj inte alls gillar. Familjen Vermeer är dessutom katoliker och bor i den del av staden som en god calvinist inte ens skulle besöka.

Jag hoppas kunna besöka Delft på fredag. kanske, kanske dyker det upp mer om Vermeer här på bloggen då. Tills dess, läs boken, om nu någon händelsevis skulle ha missat den här bästsäljaren. Lyssna också på Tracy Chevalier berätta om konstverket här:


3 kommentarer:

 1. jag har inte läst boken, men skulle mycket väl kunna göra det. skulle gärna åka till Delft också, för den delen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är fin, Delft hanns inte med så jag får helt enkelt åka snart igen!

   Radera
 2. hej jag undrar om boken: vad får vi veta om hur hus, stadsdelar och arbetsplatser ser ut i boken? Mvh tack

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!