fredag 4 april 2014

bokbloggsjerka - jag och deckarna

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? 

Jag är en sådan person som i mitt läsande kan tänka mig att läsa och uppskatta de allra flesta genrer men jag har ett krav. De får inte följa en standardmall. Tyvärr är det allt för många deckare som som jag läst som är just skrivna efter formulär 1A. Jag gillar när det finns något i boken som har gjorts med extra omsorg, om det är miljön som i exempelvis Peter Mays Svarthuset, språket som i Håkan Nessers böcker eller samhällsdiskussionen som hos Katarina Wennstam. Det kan vara historiska skildringar som Ann Rosman eller ett charmigt tilltal som i Damernas detektivbyrå eller total svärta a la Gillian Flynn. Det spelar ingen roll vilket bara där finns något som bryter lite mot mallen. 

När det handlar om korrekturläsning så stör det mig grymt om det inte är gjort med omsorg. Jag ser inte texten för alla fel och slutar ofta läsa om det är dåligt gjort. Nu lyssnar jag oftast på deckare som ljudbok och där spelar uppläsaren stor roll. Jag gillar neutrala uppläsningar och Anna-Maria Käll är en favorit, hennes läsning av Levande och döda i Winsford var riktigt bra.  Sån är jag. Hurdan är du?

Kolla in Annikas jerka.

36 kommentarer:

 1. Jag gjorde slut med två stora favoriter, Stephen Booth och Unni Lindell, för att jag bara inte orkade längre. Nu dras jag mest åt thrillerhållet, flera bra titlar på Modernista t ex. Håkan Nesser är dock i en klass för sig ;)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också det är oberoende av genre. En del deckare som jag läser följer nog någon form av "mall", men jag kan ha annat nöje av de så länge jag förmår engagera mig i persongalleriet. Det tror jag är det viktigaste när jag läser en bok, oavsett genre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, trovärdiga människor är viktgt. Jag gillar Kristina Olssons böcker också. De har en grupp poliser som jag bryr mig om.

   Radera
 3. Jag kan störa mig mer på dålig research än stavfel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Särskilt om de skriver om ngt man har koll på. Då blir man skeptisk.

   Radera
 4. Dålig korrektur är katastrofal, särskilt när ens tolerans är väldigt låg... En gång hörde jag t.o.m. av mig till förlaget - och fick en annan bok som plåster på såren. Jag läste nyligen "En bit av mig fattas" av David Levithan där det redan på första sidan (dedikationen) saknas ett "t" i "större", och det är inte enda missen. Synd på bra berättelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen synd, man tappar lite lusten.

   Radera
 5. Dålig korrekturläsning stör mig faktiskt inte speciellt mycket, snarare kan den ibland t o m ge extra "krydda" åt läsningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Så har jag aldrig tänkt :-)

   Radera
 6. Lyssnar jag på böcker då deckare är uppläsaren viktig. Gillar också Anna-Maria Käll och Stefan Sauk är grym när han läser Jussi Adler-Olsens deckare. Men läser stör jag mig nog inte på stavfel däremot faktafel.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar INTE Stefan Sauk. Inte alls faktiskt. Håller med dig om att faktafel är de värsta.

   Radera
 7. Att man inte ens kan bemöda sig med att köra texter några varv i korrekturläsningskvarnen innan man publicerar är föga förtroendeingivande. Om du inte bryr dig tillräckligt mycket om den som läser för att göra ett gott jobb, varför ska jag då lägga timme efter timme på att läsa din felbeströdda text? Gör om, gör rätt! Var finns yrkesstoltheten? Och det gäller ju inte bara böcker: tidningar, rubriker/texter på tv, reklam, skyltar på Maxi - ÖVERALLT! Ska du skriva något som någon annan ska läsa, se då till att det du skriver är så korrekt som det borde vara, om du inte klarar ut det så be om hjälp. Språkbesserwissrar finns i fler vrår är du tror och de kommer att se snedare och snedare på dig eller det du försöker sälja för varje fel de upptäcker.
  Hmm, jag kanske borde jerkat den här helgen, tydligen hade jag mycket argt babbel inom mig. ;] Trevlig helg, Anna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Word! Trevlig helg på dig, håller med om allt ovanstående :-)

   Radera
 8. Och det är nu jag inser att jag inte korrekturläste kommentaren innan jag skickade iväg den. Ojdå! Jag är förkyld och upprörd, det är min ursäkt!

  SvaraRadera
 9. Huvudet på spiken tycker jag! Vissa polisdeckare kan vara väldigt välgjorda, problemet är att förlagen dessutom släpper med en hel del dynga eftersom de vill få ut så många av dessa lättsålda titlar som möjligt medan deckarvågen fortfarande är lönsam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så synd, genren blir utvattnad och det blir inte bra i längden.

   Radera
 10. Uppläsare av ljudböcker spelar enormt stor roll!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Jag har några jag gillar mycket. Hålan Nesser egna uppläsningar är underbara!

   Radera
 11. De som anser att deckare inte är tillräckligt fin litteratur är ganska enkelspåriga. Framförallt tycker jag att det kan vara en bra inkörsport till läsning. Jag förstår att folk med liten läsarna tappar suget om de ger sig i kast med alltför litterärt krävande böcker. Kanske vore det receptet för skolan också. Ge ungarna en bladvändare av Kristina Ohlsson eller Åsa Larsson! Vår svensklärarinna läste Nesser för oss i högstadiet. Och då var alla andäktigt tysta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att många skolor gör just det, låter eleverna få upp läshastigheten med hjälp av bra deckare. Jag älskar högläsning och älskar att jobba med högläsning i skolan - det är ett fantastiskt verktyg för inlärning- Gäller att välja böcker noga så att man kan diskutera och samtala mycket!

   Radera
  2. Jo, det är nog en bra metod. Jag tycker själv att min litteratursmak blir bredare och bredare allteftersom jag läser. Man hittar hela tiden nya böcker i nya genrer som intresserar.

   Radera
 12. Visst finns det guldkorn och om man hittar dem så släpper man dem inte :)

  Korrekturläsning är viktigt och jag önskar att förlagen skulle förstå det. Jag håller med om allt Elen skrev här ovanför :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, håller med Elen alltså :-)

   Radera
 13. Dåligt korrektur är förlagens ansvar, även lektörsjobbet ligger där. Det finns ingen författare som klarar sig utan dessa tjänster. Normalt för en skönlitterär bok är 6 - 10 vändor av hela manuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingen skugga över författaren. Det är ett förlagsansvar.

   Radera
 14. Jag håller med dig helt! Det måste finnas det där lilla extra i en deckare för att jag ska uppskatta den. :)

  SvaraRadera
 15. Jag lyssnar inte så ofta på ljudböcker just nu men håller med om att uppläsare verkligen är viktigt för boken då! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar ganska ofta och en bra uppläsare kan rädda upp en bok.

   Radera
 16. Håkan Nesser är en favorit!

  SvaraRadera
 17. Jag lyssnar nästan aldrig på böcker, men om jag gör det så är uppläsaren oerhört viktig. Tycker att det finns en hel del bra deckare på marknaden och naturligtvis en del skräp också!

  SvaraRadera
 18. Jag gillar också när det är en extra twist i deckaren, att den liksom blir lite mer.

  SvaraRadera
 19. Att du nämner Wennstam, Flynn och Rosman bådar ju gott eftersom det är tre författare jag har tänkt läsa, trots att jag inte alls är så glad i deckare nu för tiden :)

  SvaraRadera
 20. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst "50 nyanser av..." men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok! Ljudböcker funkar inte för mig, jag minns inte det jag hör, bar det jag ser, så i ljudböcker tappar jag direkt bort mig i boken, kommer inte ihåg karaktärerna och vem som gjort vad eller är kär i vem...

  SvaraRadera
 21. Håller med om att det är trevligt med en twist sådär men ibland är det skönt att läsa något ganska motståndslöst och förutsägbart

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!