tisdag 8 april 2014

bokgeografi: Japan

Veckans bokgeografi kommer som hand i handske. Vi reser till Japan!
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Japan eller är skriven av en författare med anknytning dit.
En gåtfull vänskap. Blev påmind om den i veckan när vi pratade om den på jobbet. Den passar alla åldrar och både kvinnor och män. Ett säkert tips alltså! 
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Japan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Med risk för att verka tjatig men jag måste skriva om Haruki Murakami. Jag har läst det mesta som kommit på svenska och hans värld likna ingen annan. Visst kan jag irritera mig på hans kvinnosyn och hans återkommande sexinslag men där finns något visst i hans texter. Symbolerna som återkommer: katterna, brunnarna och fullmånen. Mest av allt gillar jag romanen Norwegian Wood, filmen med samma namn tyckte jag också var fin. 
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Japan, som du inte läst, men är nyfiken på.
I min läshög ligger A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki. Med på den korta listan för ManBooker 2013. Visserligen är Ozeki amerikan med japanska föräldrar men vad jag förstår utspelar sig boken i Tokyo: http://www.themanbookerprize.com/books/tale-time-being
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Japan.
I vårt reseprogram ingår ett besök i Nara, där ska det finnas affärer som specialiserar sig på tusch, sidentyger och vackra papper. Jag tycker mycket om vacker kalligrafi och det ska bli spännande att kika på både konst i tusch och ord skrivna med vacker skönskrift. Snart så, häng med - det blir ett antal blogginlägg under resan!
Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se8 kommentarer:

 1. Låter jättekul, ha en underbar resa!

  SvaraRadera
 2. "En gåtfull vänskap" glömde jag helt när jag skulle tänka på Japan trots att jag tycker det är en väldigt fin bok, särskilt när man som jag inte bara är förtjust i ord utan även matematiska system...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den fin. Jag gillade också det där med att minnas och minnen.

   Radera
 3. Jag har faktiskt inte sett Norwegian wood. Vågar inte riktigt. En gåtfull vänskap var fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men, det är fin. Så vackert filmad!

   Radera
 4. En gåtfull vänskap låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är mycket fin. Har just köpt The Diving Pool av samma författare.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!