tisdag 24 oktober 2017

för oss är natten ljus - Christoffer Holst

Veckans tema på Kulturkollo är flytt, flyttade, flyttat och kanske kan man med lite god vilja och ett skohorn klämma in Christoffer Holsts härliga karamell till roman under den rubriken. Att läsa För oss är natten ljus handlar nämligen om verklighetsflykt av bästa sorten. Man småler mest hela tiden när man får följa familjen Brickmans öden och äventyr i den glittrande staden New York under en ofrivillig lång mellanlandning orsakad av en fyradagars pilotstrejk.

Ja, man blir irriterad på den femtioåriga vinpimplande patetiska mamman, för att inte tala om den velige och ålderskrisande pappan med sin nya unga flickvän och egentligen så är det väl bara Oliver som man tar till sitt hjärta. Han, den överviktige gymnasisten som tröstar sig med potatisklyftor och musikaler på film och som har gått olyckligt kysst genom hela gymnasietiden. När han, efter att ha varit på sin farfars begravning, oväntat hamnar i New York så är drömmen om rampljuset, drömmen om scenen kanske inte så långt borta. I allafall inte om man har en faster som är i showbiz.

Ja, ni kan säkert gissa vad som händer och egentligen är det inte särskilt mycket handlingen som håller mig fast, det är med vilken värme som alla karaktärerna är tecknade. De är mallade och de är till och med ganska typiskt mallade men det är gjort med glimten i ögat och med en stor skopa värme. Jag saknade dock lite ångande sex, det hade inte alls gjort boken sämre. Snäll feelgood med humor och snabba repliker, den här boken väcker ett längt efter en resa till New York - staden som aldrig sover. 

2 kommentarer:

  1. Vissa författare kommer undan med mallar och stereotyper och avsaknad av ångande sexscener och man bara älskar deras böcker ändå. :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!