fredag 26 november 2010

slam

Ett misstag så förändras världen, så är det både när man gör ett skateboardtrick och när man är tillsammans med sin tjej. Sam är en artonårig kille som bor i en förort i England och han berättar om de senaste åren i hans liv som kanske inte blev som han hade tänkt sig. Han tänker tillbaka på hur det var när skejtandet var hela hans liv, han levde med sin bräda och för att få vägledning i livet vände han sig till Tony Hawk. En plansch på idolen satt över sängen i hans tonårsrum den dagen han träffade Alicia. De blev himlastormande kära och inget annat var viktigt förutom att ses. Kärleken blev intensiv och kvävande och förhållandet rann ut i sanden men resutatet av kärleken blev graviditet.

I Nick Hornbys ungdomsroman Slam får vi läsare höra en ung kille berätta om graviditet och hur det kan vara att plötsligt bli pappa fastän man fortfarande är ett barn själv. Det här är en underhållande ungdomsroman som utmanar de fördomar som vuxna kan ha om ungdomar, det är en berättelse som vill påminna om att både vuxna och ungdomar kan klara av mer än de tror om de bara får chansen.

Som alltid när Nick Hornby är inblandad det en lättläst och driven berättelse med snabbt och vardagsnära språk och mycket humor. Sam är en riktigt charmig huvudperson som var härlig att lära känna, han invigde mig dessutom i en massa skejttermer och berättade för mig hur det kan vara att vara 18 och farsa. Ett spännande möte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!