söndag 4 mars 2012

bokhyllerunda - G

Mitt rotande bland hyllorna här hemma fortsätter och idag frångår jag en princip (och tar bort ett litet förargligt the). Allt för att få med en serie som jag njutit mycket av i många år nu och som är perfekt söndagsläsning. Den om damerna!

G = The Good Husband of Zebra Drive

Hittills har jag läst 11 böcker i serien om Mma Ramotse och hennes detektivbyrå som ligger i Gabarone, Botswana. I romanerna finns alltid tid att sitta ned och dricka en kopp te och den senaste, och sista? boken i serien heter Lördagens stora bröllopsfest. Miljöerna, maten, dofterna och livsinställningen hos huvudpersonerna känns mycket annorlunda från ens eget liv och den långsamma, underfundiga och vardagsfilosofiska berättarstilen är fullständigt urcharmig. Författaren är en äldre herre bosatt i Skottland, kanske är det så att den torra humorn med underdrifter och något omständiga berättarstil egentligen hör till den brittiska litteraturen mer än den afrikanska? Hur som, Alexander McCall Smith verkar älska sitt Botswana. De små detektivhistorierna är berättade med kärlek och vill sprida ett tolerant och mänskligt budskap, diskutera problem i det afrikanska samhället som korruption samtidigt som jag småler under hela läsningen. The Good Husband of Zebra Drive är del  8 i serien som jag tycker skall läsas i ordning, och var nu inte rädd för ordet Detektivbyrå, det här är inga deckare i vanlig mening utan lättlästa, varma feelgoodromaner!

3 kommentarer:

 1. Har inte läst någon bok i serien men har sett filmatiseringen/tv-serien om Mma Ramotse som jag tyckte väldigt mycket om. Har du sett o kan jämföra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också mycket om Tv-serien men böckerna slår den med hästlängder. Underfundiga och småfilosofiska och varma.

   Radera
  2. Åh, kul när det är på det hållet någon gång också!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!