onsdag 21 mars 2012

bokhyllerunda - Å

Å = åtta procent av ingenting

Noveller är perfekt läsning så här i stressiga marsdagar. Etgar Kerets kortkorta texter i Åtta procent av Ingenting är som små filmsnuttar ur olika människors liv. Novellerna utspelar sig alla i Israel men den här novellsamlingen är huvudsakligen inte en politisk kommentar även om Keret driver hejdlöst med olika religiösa och kulturella uttryck från sitt hemland. När jag läser dem tänker jag mig dem berättade i en bar efter ett par öl och några killar som drar igång. Har du hört om... Det skulle kunna var grabbgänget i bastun med för den delen och berättelserna är fyllda av absurditeter, humor och snabba vändningar. Snabba klipp, snabbt tempo och lättläst med underfundigt tuggmotstånd och samlingen ger mig en annan bild av Israel än de jag brukar få till mig. Konflikterna och det otrygga samhället finns där i bakgrunden men först och främst är detta en samling burleska historier där fantasi och verklighet på ett skruvat sätt flyter samman. Perfekt novellsamling när man har en liten stund över och längtar efter att bli underhållen!
 
- texten är delvis en repris från 2010 -

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag gillar också noveller mycket, särskilt i tider när en roman kan kännas överväldigande...

   Radera
 2. Det där är en bok som jag hållit i så många gånger på jobbet, nästan varje gång den lämnats tillbaka. Jag har tittat på den och tänkt "att borde man inte...?" men utan att komma till skott. Nån gång kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta den nästa gång! Det är korta små historier som passar när man har en stund, en rast, en bussresa eller när man väntar. Perfekta!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!