tisdag 20 maj 2014

bokgeografi Sydafrika

Bokgeografi  hos Linda om ett av mina drömländer: Sydafrika. Klart att jag ska hänga på lite light.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Sydafrika eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag är intresserad av landet och har läst böcker därifrån i mer än 30 års tid. Några av mina starkaste minnen är böckerna skrivna av André Brink. Särskilt Kräftorna vänjer sig kan jag rekommendera, en maffig släktkrönika som skildrar Sydafrikas historia genom 300 år. En kedja av röster är också en roman som jag minns lite extra, jag tror säkert att de båda håller för läsning också idag. Om jag ska håll mig till nyare utgivning så kan man ju inte utesluta Agaat. En av 2012 års bästa böcker -sommarens tegelsten för alla som händelsevis missat!
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Sydafrika. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag gillar Deon Meyers deckare, jag har skrivit om de sex som kommit på svenska hittills här på bloggen. Det är något med miljöerna och samhällsbeskrivningarna som lockar mig och hans böcker är samtidsdokument. Nu inser jag att jag tipsar om två författare som skriver på afrikaans, klämmer in Zakes Mda också. Hans Valsångaren och Det rödas hjärta tycker jag mycket om.  Kan också tipsa om svenska Åsa Fosters novellsamling Man måste inte alltid tala om det som kom tidigare i år. Utspelar sig i Sydafrika.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Sydafrika, som du inte läst, men är nyfiken på.
I min hylla står Tranans novellsamling En stereo i Soweto och väntar men många spännande unga författare från landet. Den måste bli sommarens läsning!
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Sydafrika.
Jag fortsätter med litteratur. En av mina författaridoler, Nadine Gordimer:

4 kommentarer:

 1. Agaat väntar fortfarande i bokhyllan, ett sommarprojekt som sagt :-) Deon Meyer fick vara med i min bokgeografi också. Och Åsa Foster är jag nyfiken, såg att den just kommit som lånebok på Elib. Å så mycket det finns att läsa! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många böcker ... Jag gillar att det kommer mer och mer på e-lib. Då kan jag låna precis när som.

   Radera
 2. Har bara läst en halv Meyer, gillade inte alls. Agaat får kanske bli ett sommarprojekt.

  SvaraRadera
 3. Brink hos mig också, älskade hans böcker. Agaat står på läslistan :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!