torsdag 1 maj 2014

läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Det är något alldeles visst med böcker som handlar om böcker och läsning, det går bara inte att värja sig. Lucy Dillons och så levde de lyckliga, Drömbokhandeln, Drottningen vänder blad, Bokklubben vid livets slut och Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, de hör alla till den här oemotståndliga genren. De är böcker om böcker och lusten till böcker och lusten till läsning som förändrar både enskilda människors tankevärld, liv och hela samhällen. 

I Katarina Bivalds debutroman får vi möta Sara som är knappt trettio och har levt hela sitt liv i böckernas värld. När hon en dag beställer en bok från en amerikansk sajt med begagnade böcker så kommer hon i kontakt med Amy, en äldre dam från den lilla sömniga orten Broken Wheel i Iowa. De startar en brev och bokväxling och när boklådan där Sara arbetar läggs ned bestämmer hon sig för att besöka Amy. Väl framme möte hon av ett tomt hus, Amy har dött och nu finns bara huset fullt av böcker, Amys vänner och en tom affärslokal som väntar henne. Fortsättningen är ganska given ...
Man kan tycka att det är förutsägbart allt som händer och det är liksom det som är poängen. Man vet vad man får, man vet hur det går - ungefär i allafall - och man kan vila trygg i det. Utan att raljera över den här mys-litt genren så vill jag verkligen berömma Bivalds sätt att få ihop en underhållande och varm roman om människor som tillsammans skapar en gemenskap som inte bygger på pengar eller status. Böckerna och läsningen som Sara bidrar med när hon öppnar sin bokaffär blir en katalysator i den lilla staden i mellanvästern och så smått lever invånarna upp ur sin dvala.

Jag gillar den här mysiga berättelsen och Anna Maria Käll läser som vanligt alldeles lagom inlevelsefullt. Ett perfekt långhelgs och solstolstips!

6 kommentarer:

 1. Känns som en bok jag sparar till sommaren. :-)

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också om boken och kände mig som du säger trygg med förutsägbarheten och smått förförd av bokens värme. En bok som värmer hjärtat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, jag blev positivt överraskad.

   Radera
 3. Jag köpte precis den och ser verkligen fram emot en mysig berättelse på en solig balkong förhoppningsvis.

  SvaraRadera
 4. Har just börjat lyssna på den och så här långt gillar jag den 77 helena.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!