söndag 4 maj 2014

bokmässevänt

Författarna som kommer till mässan i höst börjar så sakteliga presenteras. En av dem som dyker upp är Tatiana de Rosnay som är sverigeaktuell med romanen Ryskt Bläck.  Är man lite sugen på att kolla in den så kan man provläsa början här. Jag tycker att omslaget är ovanligt läckert, till och med för att vara Sekwa. 

Många har säkert läst hennes gripande roman från andra världskriget: Sarahs nyckel och den gillade jag, men min favoritbok hittills är Colombes granne. Repris från 2012:
Colombes granne  är en fransk spänningsroman som börjar ruskigt, mitt i en alldeles osannolik situation möter vi Colombe, som flyttat in i en ny lägenhet. Lägenheten är perfekt på alla sätt, där finns plats för de båda barnen, en arbetsplats för Colombe som gärna utför sitt jobb som spökskrivare hemma och området är bra men... I våningen ovanför bor grannen, snygg medelålders och osannolikt intresserad av att spela Rolling Stones mellan tre och fyra på natten. Sömnlösheten blir Colombes möjlighet att hitta nya sidor hos sig själv, så snart det blir mörkt börjar hon leva sitt nattliga liv där det finns mer tid att drömma, fundera och smida planer. Hon rentav längtar efter och uppskattar sin nattliga ensamhet men bristen på sömn sätter snart sina spår och Colombe blir alltmer paranoid. Vad är verkligt och vad är inbillat? I sin roll som författare är hon själv fascinerad av att tjuvkika på människor, kikaren ligger på plats och hon fantiserar gärna om de människor hon möter - hur långt är det OK att gå? Hur långt är grannen villig att gå? 

Tatiana de Rosnay har här skrivit en så'n där alldeles urtypisk fransk lättsam roman hon pusslar samman så bra. Spänningen kommer krypande för det är omöjligt att inte börja fundera över vad man själv skulle gjort om just det här skulle hända mig. Grannar har alla, frågan är bara hur man skulle reagera om man hade Colombes granne?  Jag själv är patologiskt mörkrädd och jag måste hela tiden övertyga mig om att det här är bara en bok. Det är på låtsas. Bara bok, inte på riktigt! Tatiana de Rosnay är perfekt sällskap i hängmattan eller på stranden men inte kanske ensam  i en öde sommarstuga...

Mina tankar om Bumerang  - ytterligare en titel av Tatiana de Rosnay.


4 kommentarer:

 1. Oj, vad roligt att hon kommer!

  SvaraRadera
 2. Har läst Sarahs nyckel och Huset Du älskade. Colombos granne har jag bland de olästa pocketböcker. Så många böcker man vill läsa att tiden inte räcker till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset du älskade har jag börjat på. Läste inte klart av någon anledning. Det får åtgärdas!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!