onsdag 19 augusti 2015

lewispjäserna - the chessmen

Idag är det recensionsdag för den avslutande delen i Peter Mays trilogi om Fin McLeod. Min text om Lewispjäserna kommer här i repris från januari 2015:
The Beserker
På 1100-talet snidades den vackra uppsättningen av schackpjäser av valrossbetar i Norge, på 1800-talet hittades de i en strandbrink på ön Lewis utanför Skottlands kust och i nutid spelar de en huvudroll i Peter Mays spännande bok The Chessmen.  Återigen får vi möta Fin MacLeod, polisen som återvänt till sin barndoms ö efter en poliskarriär i Skottland. Nu ska han börja ett nytt arbete, som säkerhetsansvarig på ett stort gods på ön. De har tjuvfiskare på sina marker och Fin ska se till att tjuvjakten upphör. När han åker för att träffa sin blivande arbetsgivare återser han också sin ungdomsvän Whistler, de beger sig ut i markerna tillsammans och överraskas av en storm - och det är där berättelsen börjar. Ett antal mord, en spännande polisutredning, komplexa karaktärer och vidunderliga naturbeskrivningar, ungefär så.

Inget mer ska jag skriva om vad som händer i den här boken men jag kan garantera alla som läser att det är spännande. Berättelsen flyttar sig mellan Fins ungdomstid tillsammans med gänget från öarna och den nutida schackfestivalen där orginalschackpjäserna ska visas upp på ön. Whistler, som är en fantastisk duktig träsnidare, har gjort stora kopior av pjäserna som skall användas i ett schackparti på stranden, en av dem kallas The Beserker och han liknar, i Whistlers tappning, ägaren av godset. Hmmm. Vad döljer sig egentligen för hemligheter på den lilla ön i Atlanten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!