söndag 15 maj 2016

nu har jag letat romaner från Ukraina

Igår hade jag och dottern Eurovisionkväll och när vår egna privata poängräkning var klar hade Australien vunnit, tätt följda av Ukriana. I verkligheten blev det en rafflande upplösning där det stod mellan Ryssland och Ukraina och folkets röster avgjorde, 1944 av Jamala är en maffig ballad om Jamalas gammelfarmors öde när hon fördrevs från Krim av Stalins styre. Med en refräng sjungen på krimtatarernas eget språk blir hela grejen en stark markering mot den stora grannen i norr. Jag tycker det var en värdig vinnare men något litet besvärlig ety jag hade föresatt mig att tipsa om litteratur från vinnarlandet.

Nåja, något skall jag väl kunna gräva fram: Nyligen läste jag Det här är namnen av Tommy Wieringa som handlar om en grupp flyktingar från ett fiktivt östeuropeiskt land, skulle kunna vara Ukraina. Flyttar från Kiev för att skapa ett bättre liv gör familjen i Haren med Bärnstensögon som skildrar Europas historia utifrån en judisk familjs perspektiv - fantastisk roman! I Kattbergen får vi följa ung kvinna som reser tillbaka till sin morfars hus och samtidigt får vi reda på hur han, en ukrainsk man, under världskriget kommer till till östra Polen och slår sig ned i tomma husen i en by som övergetts av befolkningen. Svetlana Aleksijevitj är född i landet men inte uppvuxen där, hennes Bön för Tjernobyl kan kanske ändå passa att läsa. Den ende ukrainske författaren som jag faktiskt läst och skrivit om här på bloggen är Andrej Kurkov. Här kommer en liten text om en absurd roman: Döden och pingvinen.

Maj 2013 bokbubblade vi om Döden och Pingvinen av Andrej Kurkov och det kunde vi tacka Linda för. Hennes jakt på läsning från många länder ledde oss till den här helt absurda lilla romanen från Ukraina som i sin ton är ganska ovanlig läsning för mig. Linda pratade om Erlend Loe innan jag ens hade börjat läsa och visst finns där likheter. Ett helt gäng faktiskt!

Tragikomisk, vänskap in i döden och med skarp samhällskritik inlindad i den allt mer absurda berättelsen som utspelar sig i Ukraina. Viktor är en ung man som drömmer om att bli författare, han skriver i sin ensamhet och har bara sin tama pingvin till sällskap. När han får ett erbjudande om att börja skriva kors, dödsrunor, för en dagstidning i staden så tror han att lyckan vänt. Han ges information om vilka personer han ska skriva om och hans texter blir mycket lyckade, han förnyar genren och betalningen är god. Det är bara ett smärre problem - personerna han skriver om dör under mystiska omständigheter och snart är hans vän också hotad. Han själv, vännens lilla dotter, en kvarterspolis och chefredaktören för tidningen dras med i en katt och råtta-lek som snart nog kan bara ända på ett enda sätt. Med pingvinen och döden.

Snabbläst och både underhållande och smart är min sammanfattning. 

- repris från maj 2013 -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!