onsdag 27 september 2017

skrik tyst så inte grannarna hör - Karin Alfredsson

Så härligt det var att läsa en roman av Karin Alfredsson igen! I Skrik tyst så att inte grannarna hör får jag än en gång läsa en engagerande roman i biståndsmiljö. Tidigare har jag läst hur kvinnoläkaren Ellen i olika delar av världen hjälper kvinnor från förtryck och brottslighet, i hennes nya roman så är det två kvinnor som har huvudrollen. I Stockholm bor Ellinor, frisör med egen salong på Östermalm och Loveness är en vacker änka i Lusaka. Roger är den charmerande äldre mannen som Ellinor har träffat och efter en intensiv uppvaktning så flyttar hon med honom till Zambia. Han är biståndsarbetare och när de kommer ner till Afrika så tas de om hand om den lojale tjänaren Siame som nyligen flyttat samman med Loveness. De båda kvinnorna, Ellinor och Loveness, lever helt olika liv men gemensamt har de att de styrs allt hårdare av sina män. 
För mig är det spännande att läsa en trovärdig och insatt skildring av biståndsarbete söder om Sahara. Det märks att Alfredsson har omfattande kunskap om hur livet kan te sig för för svenskar som arbetar utsända i världen och för lokalbefolkningen som sköter västerlänningarnas hem och trädgård. På fredag skall vi bokcirkla om Helena Thorfinns roman som också utspelar sig i biståndsmiljö och jag gillar hur både hon och Karin Alfredsson lyckas så väl med att berätta om personliga relationer och samtidigt diskuterar samhället runt omkring. Kvinnors situation och underordning och våldet som medel att få människor att lyda är teman som återkommer i båda romanerna. Läs dem!

Jag ska förstås gå på Bokfabrikens mingel på torsdag, kanske får jag då en kort pratstund med Karin Alfredsson. Jag hoppas att det kommer fler böcker från hennes penna snart! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!