onsdag 18 april 2018

kåda - nästa bokbubblarbokFör mig som är uppvuxen i kanten av en stor barrskog räcker det att jag läser ordet Kåda för att jag ska kunna känna doften. Syrlig, söt och stark och när den stelnar så kan en myra eller annat småkryp bli inkapslad för evigt i den. I Ane Riels hyllade roman så är den lilla flickan Liv inkapslad i en familj och i ett liv som blir allt mer galet. Det är bara det att för Liv är det hennes vardag. Romanen börjar med att fadern kväver farmodern på julaftons morgon, och därifrån får vi följa i en familj i fritt fall. Den lilla gården med djur och julgransplantering blir allt mer vanskött, skräpet staplas så att fönstren täcks och på övervåningen ligger modern så tjock att hon inte kommer ut ur sängkammaren. Liv lever i en fysisk och psykisk misär som man mår direkt illa av att läsa om. Fadern tappar greppet om verkligheten och ensamheten och utsattheten för barnet Liv är total.

Hur och varför man saluför den här boken som en spänningsroman det övergår mitt förstånd. Visst inleds hela boken med ett mord men annars är det mer än allt annat en fantastiskt välskriven roman om en dysfunktionell familj på den danska landsbygden. Otroligt gripande och mycket läsvärd!

På torsdag ska bokbubblarna diskutera - det ska bli spännande att höra vad alla tycker.

8 kommentarer:

 1. Exakt vad jag tyckte (och förhoppningsvis skrev på min bokblogg) - det här är ingen kriminalroman som det står på omslaget, det är en fantastiskt fängslande, tät och välskriven roman. Mordet är ingen gåta att lösa. En av mina absoluta favoritböcker från förra året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det här kommer att bli en av årets höjdare!

   Radera
 2. Håller helt med! En underbar ROMAN, vansinnigt spännande först mot slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorglig och förtätad och mystisk på ett mycket bra sätt!

   Radera
 3. Jag som läser massor om ond bråd död och tycker att författarna gärna får skriva detaljerat om både det ena och det andra tyckte att den här var så hemskt äcklig - på ett positivt sätt! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där instängda och utsattheten var otäckt, och naturligtvis alla kroppsvätskor. Men spänningsroman, nja ...

   Radera
 4. Nej, någon kriminalroman är det definitivt inte. Den här har en helt annan spänning och är hemsk på ett helt annat sätt. Synd att så många kommer att missa den bara på grund av den felaktiga genren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du rätt i. Kanske kommer några som förväntat sig en deckare plocka upp den iofs, då får de en överraskning!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!