fredag 4 januari 2013

fjällgraven - en kriminalroman

Det är egentligen På spåret som satte mig på spåret, när Hans Rosenfeldt och Jessica Gedin tävlade så kom jag plötsligt ihåg att det kommit ännu en titel i serien om Sebastian Bergman. Har hamnat i ett deckarstim så här på semestern och gladde mig åt att ha Fjällgraven i min telefon.

Det är hösten 2003 och Sverige är i upplösning, utrikesministern har mördats i ett varuhus och hela världen letar efter terrorister. I den tidsandan utspelar sig en del av den här kriminalromanen, den andra just nu. Som i en riktigt bra deckare så samverkar nu och då, historien ger perspektiv till samtiden och måhända blir vi som läser lite klokare på köpet.

Tillbaka till storyn, det hittas en massgrav i de jämtländska fjällen och riksmord kallas in. De består av en sammansvetsad grupp poliser som då och då anlitar psykologen Sebastian Bergman och jag gillar den här gruppen utredare. Där finns en dynamik och de är människor med problem och brister, inte alltid lätta att tycka om men trovärdiga. Persongalleriet och avstampet mitt i samtiden gör att jag gillar den här serien. Det är drivet skrivet, dialogerna känns som verkliga samtal och det är spännande, spännade!

Det fördolda och Lärjungen heter delarna innan och de ska man definitivt läsa först. Det här är en serie som vinner på att läsas i ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!