torsdag 26 december 2013

happiness, like water - afrikanska noveller

Lyckan är som vattnet, när man försöker fånga det så glider det mellan fingrarna och försvinner. Det gäller att ta tillvara stunderna av lycka som kommer till en - så resonerar den unga kvinnan i novellen Grace i Chinelo Okparantas samling Happiness, Like Water. Grace - nåden i att följa sitt hjärta, leva i nuet är ett tema som återkommer i den här unga nigeriansk/amerikanska författarinnan texter, ett annat är svårigheten att leva mellan två kulturer. Flera noveller handlar om hur svårt det kan vara för en familj att komma till ett främmande land och delar av inspirationen till dem är hämtade från Chinelos egen uppväxt. Hon kom till USA som tioåring och har levt hela sitt liv i två världar.

Där finns också noveller som berättar om hur traditionella sedvänjor lever kvar sida vid sida det moderna livet i Nigeria och hur människorna vänder sig till dem när de är extra utsatta. Barnlöshet, lycka i affärer och sjukdomar, det mesta kan botas med trolldom.  I en intervju i Saraba kan jag läsa att hon tillbringat mycket tid tillsammans med sina släktingar i Nigeria och att flera av novellerna är löst baserade på upplevelser hon haft där. Just nu skriver hon på debutromanen: Under the Udala Trees - den ska jag absolut läsa!

Jag hittade till Chinelo Okparanta via den fina tidskriften Granta som publicerade en översättning av novellen America i sitt debutnummer. Har man lust kan den läsas här i full engelsk version. Jag skrev om den i våras HäR. Just den novellen var också med på den korta listan inför The Caine Prize of African Writing  2013. Är man det minsta intresserad av afrikansk litteratur så ska man kolla in författarna som nomineras där. Här på bloggen hittar man mina texter om några av dem:
Leila Abouela: Minaret
Sefi Atta: Allt gott ska komma dig till del
Doreen Baingana: Tropiska fiskar
Mia Couto: Sjöjungfruns andra fot
Petina Gappah: Sorgesång för Easterly

och förstås Chimamanda Ngozi Adichie som jag har skrivit många, många inlägg om. 

- en novellvåg i bokbloggarhavet - 

2 kommentarer:

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!