torsdag 5 mars 2015

grottmannen - norsk krimi

Grottmannen är deckare nummer två som översätts i serien om far och dotter Wisting. Line arbetar som kriminalreporter på en kvällstidning i Oslo och när hon en dag för höra om hur en granne från hennes hemstad hittats död vill hon undersöka vad som hänt honom. I hennes minne är han en skygg och ensam man och när det uppdagas att han suttit död framför sin påslagna TV i mer än fyra månader så fyll hon av vemod.

Hur kan en man vara död under så lång tid utan att det upptäcks? Hur ensam kan en människa bli? Hon bestämmer sig för att resa hem till sin far, kriminalkommissarien William Wisting, och skriva ett reportage om Viggo. Samtidigt så hittas en man död under en gran i närheten. Snart är polisutredningen i full gång och spåren leder långt utanför Norges gränser. Line inser snart att Viggo kanske inte varit så ensam som det först verkat och inte allt för överraskande så finns där beröringspunkter. Nog om handlingen.

Jag lyssnade på Jörn Lier Horsts bok på Storytel och som ljudbok så funkade den utmärkt. Det är en spännande intrig som visserligen är ganska förutsägbar i stycken men som jag ändå köper när det börjar närma sig upplösningen. Extra kul är det med en journalist i huvudrollen, det blir en annan vinkling av undersökningarna och ett lite annat sätt att beskriva fallet. Jag tycker nog förstås att man kan ta och läsa Jakthundarna innan, det här är den sortens deckare där man lär känna karaktärerna efter hand. Hoppas det kommer fler böcker i serien snart.

4 kommentarer:

  1. Ska nog ta och lyssna på dem också, låter intressant

    SvaraRadera
  2. Man blir ju fascinerad över hur ett förlag kan få för sig att översätta just de två senaste (sista?) delarna i en serie böcker som omfattar nio delar! Är man intresserad av Jørn Lier Horsts böcker, så är det nog betydligt bättre att läsa (lyssna på) dem på original, i stället för att nöja sig med Lind & Co slumpmässiga val av översättning.

    SvaraRadera
  3. Har fått den som recex, blir till att läsa snart. Gillade Jakthundarna, kanske inte världens mest innovativa deckare men väldigt spännande underhållning!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!