lördag 14 mars 2015

Sofia Z - 4515

Just nu på gatorna i både Göteborg och Stockholm möter man försäljare som bjuder ut serieboken Sofia Z - 4515. Det är den ideella organisationen Folk är folk som tryckt en ny upplaga och låter gatuförsäljare tjäna 75 kronor per sålt exemplar. Jag läste Sofia Taikons berättelse på tåget på väg upp till Stockholm. Gunilla Lundgren har skrivit den korta enkla texten och Amanda Eriksson har tecknat bilderna som är både informativa och detaljrika.

I efterordet beskriver författarna hur Sofia flera gånger påpekat att boken om henne inte får vara för otäck, hon vill sprida kunskap och tolerans, inte skräck. Det tycker jag att författarna har lyckats med, de berättar om förfärliga händelser på ett sakligt och gripande vis. I serieform får jag följa Sofias liv från barndomen, internering i läger under kriget och fram till det att hennes barnbarn en dag frågar om siffrorna som finnas intatuerade på hennes underarm. Det är en viktig berättelse som jag hoppas att många läser, den är lättläst och passar både barn och ungdomar. Jag har hört hur företag har utmanat varandra och köpt in klassuppsättningar som skänkts till skolor. Det tycker jag låter som en fin idé.

På sajten Levande historia kan man hämta kringinformation och ladda hem en lärarhandledning till den lättlästa boken. Vill man som vuxen fördjupa sig så tycker jag att man ska läsa Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Delar av Sofia Taikons berättelse har smugit sig in i romanen och båda de här böckerna rekommenderas till alla!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!