söndag 26 juni 2011

det var den tiden då alla vägar bar till...

SAAB. Morris växer upp i Trollhättan under 70 och 80-talet och jag får i Morgan Larssons debutroman Radhusdisco  lära känna denne lille kille, hans familj, vänner och allra mest en tid som inte finns mer.  Det här är en underbart charmig uppväxtskildring som utspelar sig i ett Trollhättan i en tid när folkhemmet flyttas från lägenheten till radhus, alla som vill får jobb efter nian, folkölen ligger i kassar utanför fritidsgården och det mest skrämmande är motosågsmassakern på Moviebox. Här dräller av tidsmarkörer och för mig, även om jag är några år äldre än Morris, så känns det igen. Mellanstadiediscona, magistern som helst av allt berättade historier och det grymma livet på en skolgård för de som stack ut. Nu är inte Morris en sådan som sticker ut, han är en alldeles vanlig kille med en vanlig familj och det är befriande att läsa om. Ingen dysfunktionell familj, inget våld, inget utanförskap. Humor, anekdoter och absolut galna infall berättade på fullt allvar med värme och känsla. Jag skulle kunna se den här boken filmad, i Trollhättan. Det skulle kunna bli en riktigt härlig feelgoodfilm för barn i mellanåldern! För alla oss mellan 35 och 45 är det en veritabel nostalgiresa. Gör den! Läs och plötsligt är du förflyttad till din egen barn och ungdom. För alla er andra Läs och fnissa!

Boken kom till mig som present från en av mina söta elever. Tack.

4 kommentarer:

 1. Ja, den här minns jag när jag såg i bokhandeln första gången. Hade inte läst om den då men fångades av omslaget och ville verkligen läsa. Det blev aldrig av dock, men jag tror att jag ska ta och åtgärda det under sommaren :)

  SvaraRadera
 2. Visst är omslaget härligt - färgerna och pojken på luftmadrass gör att jag blir förflyttad i tiden på en nanosekund. Det här är en härlig hängmatte eller strandbok!

  SvaraRadera
 3. Den står här hemma och väntar på att bli läst!

  SvaraRadera
 4. Läs den! Nu är ju dessutom Trollhättan aktuellt i nyheterna, den sista spillran av en stad som domineras så av ett företag är på väg bort...

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!