måndag 27 juni 2011

freedom - halvtidsrapport

Tur att det är semester för annars hade jag lagt ihop boken Freedom av Jonathan Franzen för länge sedan. Jag har läst och läst många timmar och här snackar vi inte slöläsning. Det här är en roman som kräver full koncentration med ett ordförråd som skulle spränga VOC-testet på vilken universitetskurs som helst...
Just nu är jag typ halvvägs in och hittills har Franzen avhandlat familjens upplösning, hur förväntningar eller bristen på förväntningar styr våra liv, miljöhot i form av överbefolkning, makt, skuld, inrikespolitik och sex. Mängder av sex är det  just nu och det gör ju inte boken lättare att läsa. Måhända det är något som lockar läsare? Jag kommer genast att tänka på när jag röjde ur gamla skåp i skolan förra veckan. Det var OÄ-böcker för lågstadiet som skulle sorteras ur, mycket har ju förändrats i världen sen 1975 men inte en sak...Varenda bok som jag tog ur hyllan slog upp sig själv och uppslaget var naturligtvis det mycket tydligt illustrerade uppslaget om fortplantning. Tänk 70-talens barnprogram så förstår alla.  Intresset för sex verkar har funnits i alla tider, i alla åldrar men i en roman tycker jag att explicita beskrivningar sida upp och ned blir för tjatigt. Finns där inget annat som styr mannen än könsdriften? Nåja, sommaren är lång så tids nog så ska jag läsa klart. Bara inte just idag,

2 kommentarer:

  1. Oj, jag vet inte om jag blir lite besviken eller om det är lite uppfriskande när inte ALLA hylar den här boken. Jag har inte köpt den, har tänkt att jag nog vill läsa den på svenska. När jag läser det du skrivit här har jag bestämt mig. Jag väntar till den kommer på svenska!

    Det här med sex i böcker är jag ganska ambivalent till. Det är ju konstigt om man inte nämner det då det ändå är en del av livet, jag är ingen förespråkare till att se gardinerna fladdra i vinden. Däremot tycker jag inte om när det blir för detaljartat heller. Lagom är nog bäst helt enkelt ;)

    SvaraRadera
  2. Den är absolut läsvärd men den är inget för otåliga...Jag är väl inte särskilt mycket för trånade blickar och fladdrande gardiner men det är nog så att lagom är bäst - sex i böcker ska tillföra ngt till förståelsen, upplevelsen av personerna och just nu så kopplar jag inte helt. Det kanske kommer i andra halvan :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!