måndag 6 juni 2011

tiger, tiger - kryper under ditt skinn och stannar där

Hon var 7, han var 51 och efter den där dagen vid poolen skulle inget någonsin vara sig likt igen. Margaux och hennes mamma bjuds in till Peter, som har mängder av spännande djur, gillar att leka och är pedofil. Från första sidan i boken vet läsaren att Peter 14 år senare kommer att ta sitt liv och att flickan blir författare som berättar historien om hur en manipulativ vuxen och en vilsen flicka knyts så starkt samman att inget, utom döden, kan skilja dem åt.

Det är flickan, Margaux, som berättar i boken och det drabbar mig och känns mycket otäckt. Som vuxen läsare ser jag igenom det manipulativa, ljugandet och sluga beräknadet hos Peter samtidigt som hennes utsatta naiva inställning där allt börjar som lek, fortsätter som presenter och blir tvångshandlingar gör mig förtvivlad. Jag äcklas allt mer och samtidigt blir jag riktigt förbannad över vuxenvärlden runtomkring. De lama försök som görs för att sätta stopp för övergreppen räcker inte, både Margaux och Peter lider förfärligt av ett sjukt förhållande som han inbillat henne bygger på kärlek. Peter utnyttjar en liten flicka som under alla år är lojal mot honom, försvarar honom, håller deras hemligheter och ser honom som sin enda riktiga vän. Hallå, vuxna? Var var ni?

Margaux Fragosos självbiografiska roman Tiger, Tiger tog mig flera dagar av intensivt läsande för att komma igenom. Boken kryper under skinnet på mig och vill inte lämna plats åt något annat. Jag tror att det är det faktum att texten aldrig  dömer eller tar avstånd från det sjuka förhållandet utan ger sken av att berätta hur det var, det är svårt att värja sig från.

Jag fick tips om den här boken på Pocket Shops blogg där den beskrevs som den stora snackisen i USA. Vi har ju i Sverige nyligen haft en viktig diskussion kring pedofiler i idrottsvärlden tack vara Patrik Sjöbergs bok och ämnet måste, för de utsatta barnens skull, hållas aktuellt. Jag hoppas att något förlag snart överätter den här romanen till svenska, jag är säker på att den skulle skapa lika stor diskussion här som den gjort i USA. Otäckt ämne - bra bok.

Gästbloggare M har skrivit om Lolita i ett tidigare inlägg, en bok och film som förekommer flitigt i Tiger, Tiger av Margaux Fragoso.

2 kommentarer:

  1. Usch, det later sjukt laskigt! Jag blir illa till mods bara av att lasa ditt inlagg... Men anda, den later oerhort bra...

    SvaraRadera
  2. Den är verkligen bra - och mkt otäck. Läsvärd!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!