fredag 13 juli 2012

bokbloggsjerka - recension, reflektion eller tankar om alla böcker?

Recenserar du alla böcker du läser?  så frågar Annika i dagens jerka och som vanligt är det ingen helt lättsvarad undring. Jag skriver om alla skönlitterära böcker jag läser, ibland om fackböcker också om jag tycker att de varit något riktigt extra, men jag recenserar mycket sällan. Ofta blir mina texter alltför personliga och fragmentariska för att kunna räknas till recensioner. Jag skriver sällan om handling och oftare om vad jag kom att tänka på när jag läste. Jag har bloggen som min läsdagbok och då vill jag gärna skriva en rad eller två om allt jag läser för att kunna minnas men det är mer reflektioner eller små tankar som dök upp. Det är mitt sätt och jag gillar det!

Det är befriande att bloggosfären är så olika - där finns en frihet att göra vad man vill av sitt utrymme i media. Gillar läsarna inte så är det ju bara att leta upp en annan blogg med annan inriktning och ofta hamnar man på bloggar som ger nya tankar och infallsvinklar. Mångfald och valfrihet gör bloggvärlden rik!

26 kommentarer:

 1. Jag gillar att läsa dina boktankar för de är personliga på ett sätt som inte alltid klassiska recensioner blir. Och visst är det skönt att det finns så många olika sätt att skriva om böcker i bloggosfären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din uppmuntran. Jag gillar att besöka många olika typer av bloggar - det berikar.

   Radera
 2. Nej, tänk om alla skrev efter samma mall... Det hade blivit riktigt tråkigt det.

  SvaraRadera
 3. Det är det som är så bra med bloggar! Man gör som man själv vill!

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Tack, något pretto kanske man jag tycker bloggandet har en viktig roll i en demokrati. Alla har chans att tycka så länge man inte skadar ngn annan.

   Radera
 5. Det är verkligen bra att bloggvärlden är så pass fri!

  SvaraRadera
 6. Men vad är en recension då? Det är väldigt många som skriver att de inte recenserar. Jag kanske är dålig på att veta skillnaderna men i kvalitet så tycker jag att recensionerna i tidningarna inte når upp till de flesta bloggarna.
  Fördelen med en egen blogg är ju att man kan utforma sina inlägg som man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är sant att kriterierna för en recension är flytande. Jag tänker mig att det är en text man skriver som innehåller alltid innehåller handling, analys, omdöme och att alltsamman är relativt objektivt och opersonligt hållet. Men jag kanske tänker fel, vad säger ni andra?

   Radera
 7. Min blogg fungerar också som något av en en läsdagbok. Kloka och sanna ord på slutet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsdagbok är mysigt att hålla, som ngn skrev i en kommentar till mig så är det också ett sätt att reflektera en stund över boken som ofta tillför nya tankar. Dessutom tycker jag att jag läser på ett annat vis när jag vet att jag tänker skriva.

   Radera
 8. Bra sammanfattat Anna. Recension är lite för pretensiöst tycker jag men en personlig reflexio är alltid trevlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, själva ordet recension ger mig lite prestationskrav. Och det gilla man inte.

   Radera
 9. Bra tänkt! Recension ger en verkligen prestationskrav...Dessutom får jag oftast ut mer information utifrån ett bokbloggsinlägg än från tex en tidningsrecension. Jag blir också mer lässugen av att läsa bloggar.

  SvaraRadera
 10. Ja, absolut blir man lässugen av bloggar, och köpsugen :-)

  SvaraRadera
 11. Det är det som är så kul med bokbloggar att alla skriver olika :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att alla åldrar och sorter kan mötas oavsett. Klickar på gilla!

   Radera
 12. Håller med er allihop, både om att det är kul att alla bloggar på olika sätt, och att ordet recension är lite för snävt. Eller just skrev ni aldrig, det var jag som tolkade det. Jag tycker det är dags att reclaima ordet recension från det tråkiga man lärde sig i skolan (ångestsvett) och det pretentiösa det blir i tidningar. Kan vi inte bara säga att en recension är det man tycker om en bok? På det sättet och i den formen man vill utrycka sitt tyckande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet! Vi reclaimar och skriver som vi vill!

   Radera
 13. Håller med Carolina och i princip alla ovanför här:) Vi skriver om böcker helt enkelt!

  SvaraRadera
 14. Det är just det som jag gillar med bokbloggar, alla skriver olika. Man kan alltid hitta någon som man känner för att läsa :)

  SvaraRadera
 15. Reclaima recensionsordet kanske är grejen

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!