fredag 20 juli 2012

nigeria 5x - bonus: second-class citizen

Vad sägs om att läsa en bok som prickar in Bok-tolvan, Lyrans afrikanska lista, Lyrans lista över kvinnliga författare och klassikerutmaningen i ett enda drag?
Jag hittade den i min hylla så kanske skulle man kunna klämma ditt Kill Hyllvärmare också ;-)
Själva boken i sig var däremot ingen jätteutmaning och jag undrar varför den blivit oläst i flera år. På ett tydligt och rättfram språk berättar Buchi Emecheta osentimentalt sin historia. Hon har i intervjuer sagt att berättelsen om Adah är till 80 % berättelsen om henne själv. Vi får i Second-Class Citizen möta den unga nigerianska flickan som tidigt blir föräldralös. Hon har ändå en dröm, drömmen om att åka till United Kingdom, drömmen om att bli någon som andra lyssnar till så hon skaffar sig på egen hand ett stipendium till metodisternas skola. När skoltiden är slut finns inget annat val för Adah än att gifta sig. Hon försörjer sin man genom sekreterararbete och när han sedan reser till London för att avsluta sin utbildning reser Adah efter. I Nigeria var hon fru och hade en trygg anställning, och fastän hon var kvinna hade hon genom sin utbildning och sitt yrke en plats i samhället, när hon kommer till London har hon inte bara sitt kön att kämpa mot hon är dessutom svart afrikan. En andraklassens medborgare. Hon är en ung mor med 4 småbarn och en man att försörja.  Livet i London blir inte enkelt, men hon hittar sitt kall i livet. Hon vill skriva. 

Emechetas roman från tidigt 70-tal har blivit en feministisk klassiker, hon beskriver hur svårt det kan vara att bryta de traditionella könsrollerna och boken har mycket att säga oss i Sverige 2012 också. Den som har kunskapen har makten, den som ser annorlunda ut får kämpa mycket hårt och mannen styr. Förhoppningsvis mindre här och nu än då och där men normen är manlig. Utan tvekan. Det här borde vara obligatorisk lektyr för alla integrations/utbildnings/arbetsmarknadsnissar därute. Människor har drömmar och kan de bara få lite hjälp på vägen kan de ofta också förverkliga dem. 

Andra aktuella böcker som jag läst om flickor/kvinnors situation i Nigera är Little Bee och Små Solfåglar Långt Borta. 

Det här är ett bonusinlägg i min serien nigeria 5x som var en serie inlägg med litteratur från Nigeria i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Tidigare inlägg hittar man HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!