torsdag 19 juli 2012

israel 5x - morgon i jenin

S/V Estelle ligger just nu i Malmös hamn och om några dagar reser hon vidare till Göteborg, Estelle är namnet på Ship To Gazas nya fartyg, nästan lustigt att hon heter likadant som vår kronprinsessa, om inte annat är det säkert bra för publiciteten ;-). Jag är för dåligt insatt i konflikten i mellanöstern för att kunna ta ordentligt ställning men när jag hittade en bra skönlitterär bok som också ger oss en bild av palestiniernas förlust av sitt land så vill jag gärna pusha för den. Välskriven och som sagt en ny vinkling. Första boken i min inläggserie israel 5x blir alltså:

morgon i jenin - en ständigt aktuell bok
Det är morgon i det palestinska flyktinglägret i Jenin och Amal hör hur ett vapen osäkras och känner metallen mot sin hud. Året är 2002 och runt om henne syns resterna av ett blodbad där civila, kvinnor och barn har dödats i jakt på terrorister. Kaoset och våldet återuppväcker en flod av minnen, både egna och släktingars ända sedan den tid då Palestina var ett brittisk protektorat. Vi får genom hennes berättelse följa 4 generationers palestinier från tidig 1900-tal fram till idag – en historia som börjar i de bördiga dalarna utanför Jerusalem med oliv och fruktodlingar och slutar i Philadelphia, USA.

I Susan Abhulhawas underbara roman Morgon i Jenin ger författaren röst till ett folk i förskingringen som sett den jord de brukat i många generationer annekteras, familjer har splittrats, sysslolöshet har blivit grogrund för extrema rörelser och övergrepp har lett till hämndkänslor, sjukdom och tröstlöshet. Författarens budskap är tydligt, hon skriver en spännande och dramatisk roman på ett vackert och böljande språk och beskriver en pågående konflikt ur ett palistinskt perspektiv, och hon återkommer igen och igen till samexistens. Hon ger exempel på hur människor levde i området sida vid sida, religion bredvid religion innan den stora invandringsvågen av judar kom strax efter det andra världskriget. Under parollen ”Ett land utan folk till ett folk utan land” formades staten Israel på mark som redan ägdes av andra, som brukats av andra under århundraden. Det här skulle kunna vara en roman fylld av hårda ord, hat och hämnd men är istället en bok som andas hopp och försoning – framtiden finns hos de enskilda människorna som lär känna varandra, ungdomarna som vill leva ett rikt liv tillsammans.

Det här är en roman som drabbade mig, jag har pratat om den med alla jag träffat och den ger en pusselbit i det alltför aktuella politiska läget i mellanöstern. Det som mest fastnar i mitt minne är alla de mänskliga möten som jag får göra i texten, alla de människor som jag får lära känna i vardag och fest, i glädje och sorg. Morgon i Jenin gjorde det där som riktigt god läsning gör: fick mig att se ur ett annat perspektiv, framkallade känslor och satte igång ett driv att lära mer. Alla som är det minsta intresserade av mellanöstern, eller för den del att läsa en mycket välskriven bok, rekommenderas varmt Morgon i Jenin av Susan Abulhawa.

Israel 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Israel i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

8 kommentarer:

 1. Svåra saker att förstå, såg ett program, det finns alltid två sidor..

  (jag visar också berg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så, jag har svårt att ta till mig, det är komplexa saker. Rent intuitivt så skulle man ju hoppas att det fanns ngt fredligt sätt att komma överrens.

   Radera
 2. Det här är verkligen en bok jag vill läsa! Det är alltid intressant att få en mer personlig bild (även om den fiktiv) av de konflikter man hör om på nyheterna. Det blir så abstrakt och frånvarande med nyheternas beskrivning av ännu en attack och antal döda eller förvisade presenterade som en siffra. Tittade på serien The Promise som gick i våras och tyckte att den också gjorde ett gott försök med att skildra båda sidorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The promise har jag missat, var det på TV?

   Radera
  2. Ja, en brittisk serie och den gick på SVT, rätt sent en vardagkväll så jag tittade på SVT Play.

   Radera
 3. Den här boken står redan på min lista, och nu inser jag att jag väldigt gärna vill läsa den. Väldigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska ge den en chans. Som alltid så måste man förenkla i en bok men här är det spännande och trovärdigt berättat.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!