måndag 16 juli 2012

bokmässenedräkning: änglarnas svar


Stora ljudbokspriset delas ut 27 september på bokmässans invigningsdag och en av de böcker som tävlar är Stefan Einhorns fina lilla roman Änglarnas svar.  Jag håller tummarna för den, det här är en bok som ger oss en gripande och mänsklig bild av hur det kunde vara att vara överlevare. 

Andreas, som är årsbarn med freden, sitter på den judiska kyrkogården och inser att det är dags att berätta, de inblandade är döda och nu vill han föra historien om sitt ursprung vidare till nästa generation. Jag tänker vara lite kryptisk vad gäller handlingen för det här är en bok som jag tycker att alla ska läsa utan att veta allt för mycket innan. Han låter i vart fall de sju huvudpersonerna berätta sin historia och en rad människoöden sveper förbi. Jag skriver sveper för romanen är kort och det är mycket som händer, romanen är uppbyggd så att jag läser nästan till sista raden, sista kapitlet innan jag har alla händelser klara för mig. 

Händelseförloppet blir någorlunda klart och tydligt men fortfarande lämnar texten mig med frågorna om människornas öde, här känns boken ibland lite för kort, handlingarna är de på gott eller ont? Människorna i romanen gör det som de finner bäst i just den stunden och det får livsomvälvande konsekvenser, det är kanske romanens budskap till oss alla. Man gör så gott man kan, man gör det som man tror är bäst. Man räddar sina kära om man kan, om det så krävs mycket stora uppoffringar och ett liv med lögner.

Jag var imponerad över den här berättelsens form, närmast som en spänningsroman avslöjas ledtråd efter ledtråd i Andreas bakgrund och på vägen får vi följa med från medelklasslivet i Stockholm till ghettot i Lodz, lägret i Theresienstadt och kibbutzen i Israel och någonstans är det judinnan Hanna som ändå finns i romanens mitt. Hanna, en av alla de som överlevde.

Jag verkar ha hamnat i ett stim av böcker som skildrar tiden runt andra världskriget, tipset om den här boken fick jag av Ems i en kommentar till min text om Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz  dessutom har jag just läst Allt som är jag av Anna Funder. I dagarna kommer ytterligare tankar, då om Haren med bärnstensögon. Berättelsen om en kosmopolitisk judisk släkt från Odessa som i kriget förlorar allt. Allt utom netsukerna. 

- bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! - 

2 kommentarer:

  1. En fin bok, jag läste den på riktigt på papper :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde jag också den här gången. Från bibblan ;-)

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!