lördag 7 juli 2012

indien 5x - Vikas Swarup

Six Suspects - De sex misstänkta

Modern pusseldeckare beskriver ganska bra Vikas Swarups härliga roman De sex misstänkta för här är det ett pusslande inuti mitt huvud innan mordgåtan är löst. På vägen har jag fått med mig ett antal gapskratt, massor av kunskap om det indiska samhället just nu och en mycket snyggt komponerad berättelse.
Allt börjar med mordet på en känd indisk maffiakille, han ställer till med stort kalas för att fira att han sluppit undan en fällande dom för mord och på kalaset mördas han alltså själv. Men av vem?
På festen finns sex personer med vapen, alla sex har både motiv och tillfälle och polisen får mycket att göra. Kan det vara den politiskt intresserade fadern, Bollywoodfilmstjärnan, den mutbare byråkraten, den naive amerikanen, förälskade unge mannen eller mannen som lämnat sin stam för att stjäla tillbaks en ovärderlig fallossymbol? Eller kanske är det helt enkelt rättvisa som ska skipas?
Vikas Swarup har skrivit en hejdlöst rolig bok som sticker ner en pinne och rör om i mitt huvud, för visst är detta på ytan en deckare om en mordgåta men mest av allt är den en hejdlös satir över ett samhälle där kontrasterna är ofattbart stora. Swarup skickar också en hårdhänt passning till USA med beskrivningen av den outbildade truckföraren som blir totalblåst. Klyftorna är stora varthän man lever mellan välutbildad och analfabet, tiggare och omåttligt rik, lägst eller högst på kaststegen.

"Not all deaths are equal. There's a cast system even in murder."

Detta var en bok helt i min smak och jag vill gärna påminna om Swarups mest kända roman: Vem vill bli miljardär som filmatiserats med titeln Slumdog Millionaire. Ett litet klipp från den bjuder jag på såhär på lördagmorgon:
Indien 5x är en serie inlägg med litteratur från Indien i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

8 kommentarer:

 1. Jag köpte den här boken förra året sedan jag läst din recension och efter att ha läst slumdog millionaire. Kan du fatta att den fortfarande ligger oläst på min hylla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis ... hur många bra böcker ligger där inte i hyllan? Den förtjänar dock att läsas. :-)

   Radera
 2. Jag har inte läst så mycket böcker från Indien, tror Salman Rushdie är den ende indiske författare jag läst. Men de böckerna har jag tyckt så mycket om så jag borde verkligen läsa fler! Vikas Swarup har jag varit nyfiken på ändå sedan jag såg filmen Slumdog millionaire, men den var så bra att jag nästan är rädd för att läsa boken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte vara orolig. Böckerna är tokbra! Kiran Desai är också en bra början...

   Radera
  2. Då ska jag absolut läsa den någon gång :)

   Radera
 3. Jag läste den här förra sommaren och gillade den! Har läst dina Indieninlägg nu och ska anteckna en massa. Det är ett land jag är nyfiken på. Funderar på om det ska bli min egen utmaning nästa år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du har fått inspiration - Indien är ett stort litteraturland, jag läser ju bara böcker med engelska som orginalspråk. Där finns säkerligen mycket att upptäcka!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!