onsdag 11 juli 2012

20 Under 40 - Stories From The New Yorker

Salinger var en av The New Yorkers stjärnor och publicerades sedan han blev känd uteslutande i denna tidning och jag antar att det var därför jag plockade åt mig den här novellsamlingen. Det och att den fanns i en Amsterdamsk bokhandel att dö för där man bara måste köpa något. 20 Under 40-projektet fick under planeringsstadiet tydligen kritik för greppet med åldersdiskriminering, men i de flesta andra populärkulturella genrer är man passé långt för 40 så jag tycker nog att den kritiken är orättvis - snarare är det väl hoppfullt att man som medelålders fortfarande kan anses som ung och lovande. Eftersom tröskeln för urval är publikation i The New Yorker återfinns det dock ett antal, åtminstone för en bokbloggarsambo, kända namn, som Nicole Krauss med make, Yiyun Li och Chimamanda Ngozi Adiche. Efter en utläggning om novellen som form skall jag sänka två av dessa samt hylla de två andra. Stay tuned.

Hur många läser noveller, hand upp. Undertecknad gör det ytterst sällan, och efter att ha surfat lite i ämnet har jag förstått att det i Sverige i huvudsak är de veckotidningar som farmor läste som ger ut noveller av okända skribenter. Att Allers, Hemmets Veckotidning, Allas, Året Runt och Hemmets Journal ens fortfarande existerar gör mig glad - att de dessutom är kulturbärare gör mig ännu gladare. Vilka som ger ut noveller av kända författare vet jag inte, troligen görs det direkt i bokform, vilket i så fall är trist. Morgontidningar skulle med fördel kunna göra det som en del av sin söndagsläsning och magasin som Filter, som i och för sig redan drar ett tillräckligt tungt lass för att publicera längre texter, skulle också kunna slänga med lite skönlitteratur kan man tycka. Om inte annat skulle det förläna tidningarna en cool femtiotalstouch att inkludera en snyggt layoutad novell - som Svenska Dagbladets Under Strecket, fast skönlitterär. Snart har jag eldat upp mig tillräckligt för att skriva en insändare i ämnet. Eller ett mail direkt till Peter Hjörne, det var längesedan vi hördes av och det vore synd om jag satt med lösningen på tidningsdöden och inte berättade för någon i ledande ställning.

Tillbaka till 20 Under 40. Jag kommer inte ihåg alla 20 novellerna, men de jag minns som bra var Adichies om en ung kvinnas förhållande med en gift man och Lis om en ung kinesiskas ensamma liv, samt ZZ Packers och Karen Russels sydstatsskildringar. Det mesta var mycket läsvärt, men jag lovade ju att sänka två av kändisarna och den matematiskt begåvade inser att dessa två är Nicole Krauss och Jonathan Saffran Foer. För att börja med Foer så är det enda förlåtande med hans ansträngda formexperiment att det är bokens kortaste bidrag. Krauss skriver egentligen bra, men är det bara jag som är fruktansvärt trött på amerikanska författare som skriver om de universitets- och konstnärsmiljöer de själva verkar i. Skaffa er ett liv höll jag på att skriva, men snarare: sluta skriva om det då det utspelar sig i en säkerligen intellektuellt stimulerande men för historieberättande vansinnigt trist miljö. 

/Gästbloggare M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!