fredag 27 juli 2012

israel 5x - på flykt från ett sorgebudUrsäkta, ursäkta alla som oroligt väntat och undrat om hon räknat fel den där Anna, här kommer det sista inlägget i serien israel 5x alldeles försenat. Det beror på att På flykt från ett sorgebud inte blev utläst förrän igår. David Grossmans omfångsrika roman har jag läst från och till sedan i julas, pocketversionen har till och med hunnit komma ut och det här var en roman som behövde få lästid, obruten sådan.

Det här är berättelsen om Ilan, Avram och Ora som träffas på ett  fältsjukhus under 6-dagarskriget 1967. De är tonåringar som växer upp i det lilla landet Israel, starka band knyts mellan dem och båda pojkarna blir förälskade i Ora. När romanen börjar är det nutid och Oras son Ofer kommer äntligt hem från sin obligatoriska värnpliktstjänstgöring. Ora har planerat en fotvandring genom Galileen för att fira men Ofer väljer att frivilligt vända åter till fronten. För att undvika att nås av nyheter, goda eller tråkiga, bestämmer hon sig för att ta med sig sin gamle vän Avram och bege sig ut i bergen. I takt med att de vandrar berättar Ora sin historia, hon berättar om sonen Adam, maken Ilan och förstås om Oran. Så länge Ora talar om Oran så kanske han får leva? I fonden följer man staten Israels historia, Avrams otäcka upplevelser som krigsfånge i Egypten och pojkarnas uppväxt.

En alldeles extra dimension till den här varmt mänskliga romanen som manifesterar familjen och vänskapens helande kraft är David Grossmans efterord där han berättar hur hans egen son dog i strid några månader innan boken skrevs klart. Känslan som finns kvar när man läst är att det måste finnas en väg, en väg framåt i regionen där konflikterna får ett slut. Det mänskliga lidandet är allt för stort. Hur kan världssamhället hjälpa till?

Israel 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Israel i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!