onsdag 11 juli 2012

skuggsida - en deckare från Exmoor


Ännu en prisbelönt och omskriven deckarförfattare i min hand men jämfört med Arne Dahl ack så annorlunda. Här förflyttas vi till Exmoors ödsliga hedar där de de små byarna ligger längs slingriga vägar kantade med häckar och det är vinter. Mörkt, slaskigt och inget vidare gästvänligt för gruppen kriminalare som kallas in för att undersöka en förlamad kvinnas död. Är det ett barmhärtighetsmord? Samtidigt får vi följa den lokale polisen Jonas liv, hans fru är obotligt sjuk och för att kunna ta hand om henne har han flyttat hem till sin barndomsby. Posten som landsorstpolis var väl inte hans dröm men det kan vara en fördel med god lokalkännedom, om bara mordutredarna tar sig tid att lyssna. När den andra kvinnan i byn hittas mördad förstår alla att det är en seriemördare lös och måhända finns förklaringen i händelser långt tillbaka i tiden...

Belinda Bauer (som har en snygg hemsida btw) har skrivit en klassisk engelsk deckare a la Morden i Midsommer. Härliga miljöer, ett persongalleri fyllt med karaktärer att gilla och spänning som håller hela vägen fram. Jag kan tänka mig att det här är böcker som kommer att filmas. Hedarna, dimman och de små byarna tillsammans med mord låter som ett recept på en lyckad engelsk tv-serie. Nu tänker jag mig inte att berätta något om handlingen, det vore att förstöra nöjet. Jag rekommenderar alla som vill ha en stunds brittisk underhållning att läsa Skuggsida.  Jag lånade mitt ex som e-bok på bibblan och nu hoppas jag på att första delen i serien; Mörk jord också dyker upp där. Hallå Modernista, läser ni? Säkert kommer också den senaste av hennes böcker Finders Keepers att komma på svenska snart. Det blir att läsa på engelska eller så får jag kika in hos Lotten - jag ser att hon läser den just nu!

4 kommentarer:

  1. Har t.o.m. läst ut den nu;-) Fast det dröjer ett tag till recensionen (har några jag borde skriva om först...). Men den var väl i stil med de andra två. Bauer har seglat upp på min lista över klara favoriter!

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Kan lita på dg att hålla koll! Blir en given bok i höstrusket då.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!