söndag 22 juli 2012

israel 5x - det började med Singer

Året var 1978 och Isaac Bashevis Singer fick nobelpriset i litteratur. Jag själv var 12 år och minns att jag tänkte att nobelpristagare måste vara bra så jag lånade och läste Familjen Moskat, kanske var det av en äldre släkting som var medlem i en bokklubb? Hur som, jag läste i mellanstadieåldern flera av hans böcker och så var då min vurm för judiska släktkrönikor född. Man kan undra vad jag förstod av dem men de har säkerligen lett till ett synnerligen gott ordförråd och dessutom ett livslångt intresse för judarnas livsvillkor i Europa genom tiderna.

Det kan tyckas att det är lite malplacerat att skriva om Singer i en inläggsserie som heter israel 5x, Singer föddes i Polen och levde största delen av sitt vuxna liv i USA, men jag tycker han här hemma just här i israel 5x. Han var början på något i mitt läsande liv som bara fortsätter och fortsätter. Tackar, tackar nobelpriskommitten, bra val hörrni!


Israel 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Israel i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

5 kommentarer:

 1. Det var avancerat för en 12-åring! Visserligen läste jag också en del vuxenböcker i den åldern, men inte Singer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn och ungdomsböckerna tog slut på biblioteket. Det var nog mer vilsenhet i vad som fanns att läsa som gjorde att jag läste Singer, jag läste Bibeln också från pärm till pärm. Kan tro att jag inte fattade särdeles mycket. ;-)

   Radera
 2. Singer var det för länge sedan jag läste...

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Änglarnas svar av Einhorn har du väl läst, med Göteborgs anknytning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Faktiskt så sent som förra veckan. Skrev om den då, fast jag vet inte om det var Gbg i den. Påminn mig...

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!