onsdag 25 januari 2012

en avig och en rät

Åh, jag lyssnar en stund varje dag och den är så bra! utbrast min arbetskollega lyriskt häromdagen i fikarummet och jag håller med. Välskrivet, humoristiskt och ärligt, så ärligt att det för min smak känns aningen "too much information". Jag fnissar åt Mia Skäringers dräpande formuleringar och sätter skrattet i halsen eftersom jag förstår att det här är texter som är skrivna av en person som är på väg rakt in i den beryktade väggen. Glastaket som begränsat en arbetartjej från Värmland utan gymnasieutbildning har hon lyckats knackat små hål i men känslan finns där hela tiden att inte duga. För att bevisa för sig själv och andra att hon är något så jobbar hon, lämnar ut sig kväll efterkväll på scenen, spelar in Solsidan och blir folkkär. Och igenkänd. Maria kan ju vara både madonnan och horan, och budskapet kommer igen: Ta fatt i din hjärtas röst, sälj dig inte billigt utan värdesätt dig själv och följ den där rösten. Jag läste boken i ett svep på semestern och kanske hade den tjänat på att läsas en snutt då och då, liten övermättnad infann sig hos just mig. Ändå fortsatte jag läsa, det är lättläst och jag kan inte annat än känna för den där osäkra brukstösen med det gränslösa behovet av att bli älskad. Inte till varje pris dock. Måhända måste man vara lite avig för att få rätsida på livet, och det hoppas och önskar jag verkligen Mia Skäringer.

Skrev igår om den smala litteraturen och väntar intensivt på mitt paket med böcker från hela världen. Under tiden skriver jag om precis det motsatta. Mia Skäringers bok Avig Maria får väl representera de böcker som säljer rejält. Självbiografisk, utlämnande om en kändis och garanterat i varje pocketställ på macken, ICA och Pressbyrån. Inte dumt alls, kan Mia Skäringer och Zlatan locka till läsning och dessutom peppa till att följa sin egen väg så bravo!

1 kommentar:

  1. Läste hennes förra bok men kan vara en av de sämsta jag har lagt så är lite motig till denna men den står i bokhyllan så snart får jag väl ge mig på den!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!