fredag 20 januari 2012

yta eller innehåll - omslagets betydelse i jerkan idag

Annikas bokbloggsjerkafråga idag handlar om omslag:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet.

Inte vill jag vara en så ytlig person att jag erkänner att jag köper böcker tack vare omslaget när det finns så många bra recensenter, bokbloggare och bekanta att få boktips av men omslagen påverkar mig helt klart. Mer så att jag väljer bort en bok om den har ett omslag som inte tilltalar mig.  För mycket guld, glitter, rörigt och överlastat. Då går boken ofta bort.

Grafiskt, snyggt, väldesignat yttre med ett intressant innehåll, gärna skriven av en författare som jag läst lite om innan, då är en bok riktigt lockande för mig. Ett typiskt exempel på en bok som jag skulle välja på pocketshop är:

Så ytlig är jag, hurdan är du?

13 kommentarer:

 1. Intressant fråga. Jag tror inte det har någon större betydelse för mig, framför allt inte sedan jag börjat läsa e-böcker. Då spelar det ju absolut ingen roll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men jag väljer ebok på elib delvis utifrån omslag också.

   Radera
 2. Vad gäller Pojkarnas omslag stör det mig att det är så likt Maggie Stiefwaters böcker (t.ex. Feber) så jag tror att det är samma författare!

  SvaraRadera
 3. Omslaget kan göra mig intresserad, men aldrig avgöra köpet. Låter boken intressant så spelar det ingen roll om omslaget är jättefint eller fult, bara handlingen verkar intressant läser jag den i alla fal :)

  SvaraRadera
 4. Pojkarnas omslag är otroligt snyggt, men ja, Lotten, visst påminner det om Stiefvaters. Jag har till och med klickat in mig på hennes böcker ett flertal gånger för att jag tycker omslagen är så snygga, men när jag läser vad de handlar om så känner jag usch och nej. Det tog ett par gånger innan jag lärde mig... :-)

  Omslaget till Ru är också väldigt vackert, där är det både förlag och layout som gör att jag blir intresserad och den ska in på min önskelista!

  SvaraRadera
 5. Jag undrar hur mycket tid och resurser som satsas på bokomslag egentligen? Och det finns ju klara trender, kanske "Pojkarna"s omslag är den nya trenden nu?

  SvaraRadera
 6. Jag är inte tillräckligt uppmärksam för att se trender men det verkar som att omslagen blir allt mer formgivna. Det som gör ru så vackert är nog innehållet också - en oerhört vacker bok!

  SvaraRadera
 7. Jag är knappt så uppmärksam att jag lägger märke till omslagen :)

  SvaraRadera
 8. Jag tycket omslaget är viktigt. De exempel som du visar ovan är väldigt vackra men dock skulle jag inte bli intresserad av boken. För mig signalerar de en vacker men seg historia.

  SvaraRadera
 9. Det är inga sega böcker - lovar!

  SvaraRadera
 10. För mig är omslaget viktigt. Det är ju det som gör mig intresserad av boken till att börja med (om jag inte köper/lånar den på rekommendation förstås) men det är inte det enda som styr min läsning. Boken måste verka bra också!

  SvaraRadera
 11. Vi tycker ungefär samma då Helena - det är viktigt för mig med en vacker bok. Också.

  SvaraRadera
 12. För mig är det självklart att omslaget spelar roll och lever man tillsammans med en butikskommunikatör är det faktiskt i stort sett omöjligt att förneka det. :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!