måndag 30 januari 2012

J.D. Salinger: A Life (Kenneth Slawenski)

Catcher In The Rye är en av ungdomens absoluta favoriter och den har hållit för ett antal omläsningar genom åren. In Search of J.D. Salinger har tidigare givit en bild av författarens tillbakadragenhet men J.D. Salinger: A Life lägger hela pusslet, så gott det nu går med så många saknade bitar. A Life förklarar och avdramatiserar, men det finns ändå tillräckligt kvar för att Salingers skall framstå som det coolaste av författarliv. Eller vad sägs om att växa upp på Park Avenue, göra uppror mot föräldrar och diverse privatskolor (inklusive en militär sådan), vara med på D Day och slåss ett år i kriget, genomföra sina författardrömmar, få ett exklusivt avtal med New Yorker, ge ut en kultklassiker som enda roman, studera Zen, vara tio år före beatnikarna och tjugo år före hippiesarna, tacka nej till en inbjudan av paret Kennedys, lämna tillbaka ett enormt förskott för en andra roman och tillbringa närmare fyrtio år skrivandes för sig själv och inte publicera en rad.

Slawenski gör ett bra jobb, trots att man förstår hur svår hans research varit när Salinger efter en ovälkommen tidningsartikel fått vänner, släkt och affärskontakter att göra sig av med all korrespondens. Slawenski är ett fan, men lyckas ändå hålla en distans som ger hans porträtt trovärdighet. Kanske blir berättelsen om kriget lite väl mycket fiction och också naiv sådan då Salinger som underrättelseofficer knappast utstod riktigt lika stora umbäranden som fotfolkets som beskrivs i boken - om inte annat bevisat av det faktum att Salinger kunde fortsatte skriva (på maskin) under kriget. Slawenski är förlåten då Salingers krigsupplevelser (som han naturligtvis själv aldrig berör förutom indirekt i sina noveller) ingår som byggsten i den metodiskt uppbyggda psykologiska profil som används i de lika metodiska analyserna av texterna. Dessa analyser varvas mycket snyggt med berättelsen om Salingers liv.

Där In Search of... kom ut först efter en rättslig process och då i en omskriven version som framställde det motvilliga objektet i inte alltför god dager ger A Life en oemotståndlig lust att läsa Salinger. Gästbloggarn drabbades till och med av ett habegär som normalt reserveras hemelektronik samt möjligtvis japansk whisky med coola etiketter och en Salinger-box är därför på väg med posten as we speak. Salinger hade hatat denna o-Zenska manifestation av materialism, liksom att bli bloggad om (hans ideala läsare "läste och sprang") och troligen hade han haft invändningar även mot A Life, men där hade han varit fel ute. Så här efter sin död får han allt bjuda på sig själv, till litteraturvärldens fromma.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning. Utvidgandet av habegäret är förståeligt. Ställer mig i lånekön.

    Den om coola etiketter var däremot ny för mig!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!