onsdag 11 januari 2012

en av mina idoler får fint pris!

Det allra mest lästa inlägget på den här bloggen handlar om en modig, rättfram och mycket frispråkig egyptisk kvinna som alltid står på rättvisan och frihetens sida. Det är Nawal el Sadaawi som jag skriver om och igår nåddes jag av nyheten att hon tilldelats årets Stig Dagerman-pris. Priset får El Saadawi för att hon "i varje läge varit en ansvarig medborgare och kämpat för demokrati långt före den arabiska våren" men enligt SvD är hon själv inte riktigt på det klara över just det här priset, kanske är det förvirrande att vara en så hyllad medborgarrättskämpe, läkare och författare? Blir det måhända  Nobelpris för den snart 81-åriga damen i år också? Gärna för mig, jag hoppades på Nawal eller Assia Djebar redan i år.

Läs gärna mina texter om novellsamlingen Törst, romanerna Röst ur djupet och Den stulna romanen. Mest av allt rekommenderar jag novellerna. De är såååååååå bra. Feminism, solidaritet och ett underbart språk!

2 kommentarer:

  1. Åh, jag har inte läst något av henne än, men "Den stulna romanen" står med på min Kill Hyllvärmare 2012 - kanske läge att ta den på stört, då?

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag absolut - den är både tänk och läsvärd!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!