torsdag 26 april 2012

drömbokhandeln där böckerna är världen och världen är böckerna

Omslag och titel på den här Sekwaromanen gör så att man spinner loss. Vilken dröm det vore att driva en drömbokhandel med goda böcker, god fika och en antikvariatsdel och i romanen möter vi två udda själar som gör verklighet av sin dröm. De startar en helt fristående bokhandel med bara bra romaner, i Paris förstås, och det dröjer inte länge förrän de blir misstänkliggjorda. Vad är de för människor som ska bestämma över vad som är god litteratur? Hur ska de klara sig om de inte säljer topplistepocket utan satsar på klassiker och enstaka utvalda nyheter? Utmärkt, visar det sig och succén bäddar för avundsjuka.

Ivan och Francescas koncept är att låta 8 olika skribenter ingå i en hemlig jurygrupp som var och en oberoende av de andra rekommenderar vilka titlar som platsar. När sedan den framgångrika boklådan trakasseras i media och på nätet, jurymedlemmar skadas oförklarligt och drömmen mer liknar en mardröm blir det tvunget att koppla in polisen. Kommissarien är av den läsande sorten och allteftersom nystas berättelsen om Drömbokhandeln upp för oss läsare.

Laurence Cossé har skrivit en roman som är en veritabel fest för alla bibliofiler, den utspelar sig i en drömmiljö och litteraturreferenserna haglar, tyvärr går en hel del mig förbi eftersom jag är dåligt beläst i fransk litteraturkanon men det är av underordnad betydelse. Läsning, läsupplevelser och samtal om böcker fyller den här boken tillsammans med en kriminalhistoria där det visar sig att alla kanske inte är precis den som de först verkar. Några invändningar har jag, totalt betuttad av drömmen om en drömbokhandel så kan jag ändå tycka att just den här romanen ibland blir lite babblig och jag förstår mig inte riktigt på huvudpersonerna. De fyller båda sitt liv med god litteratur, läser flera hundra titlar om året och är ändå handfallna när de ska hantera livet. Böckerna är världen och världen är böckerna. Kriminalhistorien känns också lite smått påklistrat konstlad, jag gillade det lättsamma anslaget i boken men hybriden diskussion om den goda litteraturens nödvändighet och deckare kändes sådär.

Spelar ingen roll, det är oemotståndligt, kvickt och fransk charm i en snygg förpackning, trots mina små anmärkningar så är det här en bok för alla som älskar böcker och läsning. Särskilt då förstås för alla oss som när drömmen om en liten kvalitetsboklåda med namnet Au Bon Roman - välkommen till den goda romanen!

16 kommentarer:

 1. Det är speciellt att komma till en bokhandel... bättre än lördagsgodis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, kalorifritt också men inte så billigt!

   Radera
 2. ÅÅÅ, den här boken är jag jättesugen på att läsa! :-)

  SvaraRadera
 3. Jag vill ha en bokhandel. Men på tal om något annat: Jag utmanar dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag villm också ha en bokhandel, tack för utmaningen.

   Radera
 4. En kollega bestämde sig nyligen för att ta förtidspension, flytta till sitt sommarhus i Cape Cod och jobba deltid i en bokhandel. Behöver jag nämna att han fick många erbjudanden om assistans? DRÖMMEN!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter romantiskt på något vis, bokhandel, havet och tid att läsa och skriva. Me like!

   Radera
 5. ...ett vin&bokcafé skulle inte va så dumt att driva :-)

  SvaraRadera
 6. Konstigt, men de invändningar man kunde ha liksom försvann bland bokmyset ... ;) Jag gillade kriminalhistorien men hade svårare för kärlekshistorien, ha ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kan det säga om oss, tror du?

   Radera
  2. Ja, det kan man undra. Kanske bäst att inte spekulera ;)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!